17. 05. 2021.
Hose Muhika dolazi u Andrićgrad

Hose Muhika dolazi u Andrićgrad

Hose Muhika dolazi u Andrićgrad

Prvi Sajam knjiga u Andrićgradu biće zvanično otvoren u ponedjeljak, 27. juna, na Trgu Nikole Tesle, ali će posjetioci moći da uživaju u sajamskim manifestacijama i programu već od subote, 25. juna, izjavila je danas u Beogradu predstavnik Andrićevog instituta Aleksandra Vraneš.

Ona je na konferenciji za novinare u Beogradu rekla da će sajam zvanično otvoriti predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, direktor Andrićevog instituta Emir Kusturica i počasni gost iz Urugvaja Hose Muhika u ponedjeljak u 17.00 časova.

Prvi sajam knjiga, koji će biti održan pod sloganom “Riječi lete, knjige ostaju”, organizuje Andrićgrad u suorganizaciji sa Andrićevim institutom i Beogradskim sajmom, uz pokroviteljstvo predsjednika Republike Srpske i podršku Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, Ministarstva kulture i informisanja Srbije i Predstavništva Srpske u Beogradu”, rekla je urednik programa Maja Radonić.

Uz savremenu domaću i svjetsku izdavačku produkciju, posjetiocima Sajma knjiga biće predstavljen prateći program organizatora, koji će kroz tribine, promocije i predstavljanje pisaca, težište staviti na pokretanje aktuelnih književnih, kulturoloških i društvenih pitanja.

“Biće reči o odnosu književnosti i politike danas i o tome kakva je situacija sa prevodima i prevođenjem uopšte u nas”, istakla je Radonićeva.

Prvih dana Sajma, Odjeljenje za književnost Andrićevog instituta organizovaće naučni skup posvećen književnom stravaralaštvu Petra Kočića sa težnjom da se, u trenutku kada se navršava stotinu godina od njegove smrti, nanovo vrednuje njegovo djelo.

Posebni programi biće posvećeni dobitniku Velike književne nagrade Andrićevog instituta za životno djelo Matiji Bećkoviću, kao i dobitniku velike književne nagrade Instituta za roman “Osama” Vladimiru Kecmanoviću.

Od sajamskih manifestacija organizatori izdvajaju izložbu Arhiva Srbije “Srpski manastiri i crkve na Kosovu i Metohiji – umetnička fotografija”.

Počasni gost manifestacije je Urugvaj, država koja će za vrijeme trajanja Sajma knjiga moći da predstavi svoju kulturu i izdavačku djelatnost, ali ličnost koja će na poseban način obilježiti manifestaciju jeste doskorašnji predsjednik Urugvaja – Hose Muhika.

Među učesnicima Sajma su poznati izdavači iz Srbije, Republike Srpske i Crne Gore poput Zavoda za udžbenike iz Beograda i Istočnog Sarajeva, Izdavačkog centra Srpske pravoslavne crkve, “Lagune”, “Vulkana”, “Geopolitike”, “Nove knjige”…

Žiri Sajma knjiga dodijeliće i Nagradu za izdavački poduhvat godine.

Predstavnici Beogradskog sajma su istakli da Andrićgrad ima veliki potencijal za održavanje sličnih manifestacija, a s obzirom na činjenicu da je Andrićgrad poželjna turistička destinacija, tokom 15 dana trajanja Sajma očekuje se najmanje 50.000 posjetilaca, navode organizatori.

Ulaz na sajam je slobodan i to radnim danima od 12.00 do 22.00 časa, a vikendom od 10.00 do 22.00 časa.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender