17. 05. 2021.

Poljoprivrednici: Ne prihvatajte adaptaciju SSP

Predstavnici Saveza poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske pozvali su srpskog člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića da ne da saglasnost na odluku o adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju /SSP/ sa EU.
Predstavnici Saveza su ponovili da je odluka upravnog odbora Saveza da se adaptacija Sporazuma ne smije prihvatiti, naročito, jer je izlobirana i jer se za njenu realizaciju koristi ucjenjivačka politika i metodika.

“Imajući u vidu da u proteklih više od 10 godina nije učinjeno baš ništa u pogledu zaštite domaće proizvodnje, mi u Savezu smatramo da bi eventualno prihvatanje adaptacije SSP u sadašnjoj formi, od grupe koja pregovara u ime BiH bez saglasnosti tri četvrtine populacije ove zemlje, dovelo do konačne propasti BiH agrara”, naveli su iz Saveza u mišljenju dostavljenom srpskom članu Predsjedništva BiH.

Iz Saveza ističu da bi prihvatanjem nemogućih uslova privređivanja, naročito u posebno osjetljivoj poljoprivredi razorene i opljačkane zemlje, čelnici BiH potpisali privredni krah i propast budućnosti naroda koji ovdje žive.

Poljoprivrednici naglašavaju da su sirovinski sektori u poljoprivredi u potpunosti uništeni, a adaptacijom SSP bi i mljekarski sektor, koji je još i konkurentan u ovom momentu, bio uništen.

“U svjetlu najnovije subvencije koju je NJemačka nedavno dodijelila samo sektoru mljekarstva u iznosu od 100 miliona evra direktne podrške, ako naši čelnici /Savjet ministara/ misle da se entitetske ekonomije mogu uspješno nositi sa NJemačkom ekonomijom i parirati joj, onda smo mi u velikoj neprilici”, poručuju iz Saveza.

Iz Saveza poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske napominju da su ovi navodi odgovor na pisanje medija putem kojih je predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić pozvao Predsjedništvo da potpiše adaptaciju SSP i time bude odgovorno za propast domaće poljoprivrede.

“Jedini način očuvanja našeg agrara je zaštita domaće poljoprivredne i prehrambene industrije, čime ujedno štitimo i zdravlje potrošača, odnosno, stanovništva. Ovo znači da se ne smije popustiti pred ucjenama i da ova grupa proizvoda koji su zaštićeni mora ostati zaštićena sve do eventualnog ulaska BiH u EU”, navodi se u mišljenju Saveza.

Predstavnici Saveza pozvali su Ivanića, s obzirom na to da predstavlja Republiku Srpsku, u kojoj se nalazi 90 odsto primarne poljoprivredne proizvodnje, i na sve izneseno, da ne da saglasnost na odluku o adaptaciji SSP.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender