18. 05. 2021.
Priča o grafitu iz Banjaluke: “Viljuška je heroj mog djetinjstva”

Priča o grafitu iz Banjaluke: “Viljuška je heroj mog djetinjstva”

Priča o grafitu iz Banjaluke: “Viljuška je heroj mog djetinjstva”

Lik čuvenog Viljuške, koji je oduševio Banjalučane i postao hit na društvenim mrežama, koštao je 25 KM i nastao je za sat vremena.

Grafit nije tehnički perfektan, ali je njegova poruka neprocjenjiva, kaže njegov autor, mladi banjalučki grafički dizjaner Boris Dragičević (28).

Objašnjava zašto je Milorad Mandić Manda, kroz lik Viljuške, dan nakon smrti, „oživio“ baš u Novaj Varoši.

– Manda nije bio glumac koji se gurao da bude prvi, nije se toliko isticao u ovom poslu, ali sve što je radio radio je sa stilom. Tako sam i ja ovaj grafit nacrtao spontano, u zavučenoj ulici, ali sa velikim odjekom – kaže Boris.

Odmah je, dodaje, znao da će pored portreta stajati citat „Idem kume kući! Dosta je…“ iz kultnog filma „Lepa sela, lepo gore“.

– Viljuška je najupečatljiviji lik iz mog djetinjstva. „Lepa sele, lepo gore“ je film koji je ostavio veliki utisak na mene, a posljednja rečenica koju Manda kroz ovaj lik izgovara u filmu je impresivna. Zbog toga baš Viljuška, on i baš ova slika – kaže Boris.

Ovaj mladi Banjalučanin veliki je zaljubljenik u jugoslovensku kinematografiju, pa Manda nije jedina legenda koja je njegovom rukom oplemenila banjalučke zidove.

– Radio sam mnoge grafite, a jedan od njih je na dječjoj sceni Gradskog pozorišta Jazavac i na taj sam posebno ponosan. Nacrtao sam četiri velikana – Petra Kralja, Ružicu Sokić, Nebojšu Zubovića i Batu Stojkovića – kaže Boris.

Prvi grafit nacrtao je još u petom razredu, tako da je naselje u kom živi puno njegovih grafita. Kada je završio srednju slikarsku školu, a potom i fakultet za grafički dizajn, nije zaboravio ljubav iz dječačkih dana. S godima su se mijenjale tehnike i stvaralačke faze, ali je za sprej i grafite uvijek bio posebno vezan.

– Kad ispred sebe imaš zid od pet metara, imaš slobodu, moć i osjećaš se kao da si uradilo nešto bitno i veliko. Svaki grafit je prezentacija, jer praviš nešto što znaš da će vidjeti svi – kaže on.

Skup hobi

S obziramo da se kod nas svijest o grafitima sporo razvija, jer ga neki i dalje poistovećuju sa vandalizmom, Boris kaže da su mu velika podrška roditelji i prijatelji.

Društvo mu često skupi novac za sprejeve, jer „grafiti su skup hobi“.

– Crtam onoliko koliko imam sprajeva, uglavnom petkom. Petak je noć za grafite i mnogo je zanimljivije nego provedena bili kako drugačije. Jer, grafiti, prije svega nastaju iz dobrog druženja i svaki ima svoju priču – kaže Dragičević.

Gaga Nikolić i Žikina dinastija

Uz Mandu, banajlučke fasade krase i likovi legendarnog Dragana Nikolića, te popularnog dvojca iz „Žikine dinastije“, ali oni nisu Borisovih ruku djelo.

(Euroblic)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender