09. 05. 2021.
Britanija podijeljena uoči referenduma o napuštanju EU

Britanija podijeljena uoči referenduma o napuštanju EU

Britanci odlučuju da li će ostati u EU

U Velikoj Britaniji danas se održava referendum o ostanku te zemlje u Evropskoj uniji ili izlasku iz nje koji bi mogao u značjanoj mjeri da odredi budućnost ne samo Britanije, već i Evrope.

Ishod referenduma na kojem pravo glasa ima više od 46 miliona birača, zasad je potpuno neizvjestan, a referendumsko pitanje glasi “Da li Ujedinjeno Kraljevstvo treba da ostane članica EU ili da napusti EU?”.

Prema poslednjem srednjem rezultatu anketa javnog mnjenja na sajtu “Šta Ujedinjeno kraljevstvo misli”, kampanja za ostanak ima malu prednost od 51 odsto u odnosu na 49 odsto podrške za izlazak iz EU.

Ključna pitanja u kampanji bila su ekonomija i imigracija pri čemu je svaka od strana optuživala onu drugu za raspirivanje straha, a na javno mnjenje uticalao je i tragičan događaj u završnici kampanje kada je Džo Koks, proevropska poslanica opozicionih laburista, ubijena dok se prirpemala da održi sastanak sa biračima u Birstolu.

Premijer Dejvid Kameron, koji se zalaže za ostanak u EU, dao je seriju intervjua kako bi još jednom poslao poruku pre otvaranja glasačkih mesta.

“Niko ne zna šta će se dogoditi,” rekao je Kameron Fajnenšel tajmsu.

“Verujem da će to u svakom slučaju biti konačna odluka, Britanija neće htjeti da još jednom prolazi kroz ovo,” dodao je premijer.

Šef Forin ofisa Filip Hamond poručio je da bi izlazak Velike Britanije iz EU bio nepovratan i da bi zemlja mogla ponovo da se pridruži bloku samo pod uslovima koji bi za nju bili neprihvatljivi.

Dok se Britanci spremaju da se na referendumu izjasne o odlasku ili ostanku u EU, zemlje jugoistočne Evrope strahuju, piše Dojče vele.

Agencija podsjeća da je šest zemalja zvanično izrazilo želju da se pridruže EU: Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Makedonija, Crna Gora i Srbija – što je oko 20 miliona ljudi.

“Pregovori o članstvu se vode sa Srbijom i Crnom Gorom, a tek bi trebalo da počnu sa Albanijom i Makedonijom. BiH i Kosovu je perspektiva članstva obećana, ali tek kada te zemlje budu spremne. Međutim, EU je odbacila bilo kakvo proširenje prije 2020. godine, pa čak i taj datum trenutno djeluje nerealno.”

“Dok oni koji su za izlazak Britanije, Evropsku uniju smatraju nespojivom sa nacionalnim suverenitetom, mnogi na Zapadnom Balkanu – regionu rasprostranjenog siromaštva i turbulencija – blok sa 28 članica vide kao svetionik stabilnosti i prosperiteta. Uprkos tome, entuzijazam za ulazak u EU je oslabio – zbog nevolja evrozone i izbjegličke krize u kojoj su se zemlje Jugoistočne Evrope osjetile ostavljene na cjedilu. ‘Bregzit’ bi takva osjećanja samo pojačao”, ocjenjuju regionalni političari i analitičari.

Ipak, više nego ikad, balkanski igrači imaju osjećaj da nisu prioritet za EU. To osjećanje moglo bi da se pogorša razvodom EU i Britanije.

Političari koji su za izlazak Britanije kao jednu od loših strana EU su navodili njeno proširenje i isticali opasnost od masovne imigracije iz zemalja-kandidata.

Šef Evropske komisije Žan-Klod Junker izričito je naglasio da neće biti naknadnih pregovora s Britanijom nakon referenduma.

“Oni koji sprovode britansku politiku i britanski glasači moraju da znaju da neće biti nikakvih pregovora”, rekao je Junker novinarima u Briselu.

Junker je rekao da EU neće ići preko dogovora koji je britanski premijer Dejvid Kameron postigao sa svojim kolegama na samitu u februaru.

“Mi smo sklopili sporazum s premijerom, dobio je koliko može da dobije, dali smo koliko možemo da damo”, rekao je Junker nakon razgovora s novim austrijskim kancelarom Kristijanom Kernom.

“Ako si izašao – izašao si” ,rekao je Junker, prenosi AFP.

Merkel se nada ostanku Britanije u EU Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da se nada da će se građani Britanije izabrati da ostanu u Evropskoj uniji.

“Naravno da želim da Britanija ostane u EU, ali odluka je na britanskim građanima”, rekla je Merkel uoči sutrašnjeg referenduma.

Merkel je to izjavila novinarima poslije sastanka sa poljskom premijerkom Beatom Šidlo, koja je takođe izrazila nadu da će Britanci odlučiti da ostanu u Uniji.

EU će, kazala je Šidlo, poštovati ishod referenduma, ma kakav bio, prenijela je agencija AFP. Šidlo je istakla da EU treba da nastavi da se razvija i da “djeluje odlučno i jedinstveno”.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender