06. 05. 2021.
Popis privesti kraju u skladu sa zakonom i međunarodnim standardima

Popis privesti kraju u skladu sa zakonom i međunarodnim standardima

Čović priznao da je izigran dogovor o popisu

Posebnu sjednicu Narodne skupštine Dragan Čović propustio je zbog fudbala. Ipak, dan nakon usvojenih zaključaka najvišeg zakonodavnog tijela Srpske i sastanka sa Mladenom Ivanićem i hrvatski član Predsjedništva-spušta loptu.

Čović priznaje da je izigran raniji dogovor o objavljivanju rezultata popisa i iz Banjualuke poručuje da bi grešku trebalo ispraviti.

“Ja sam uvjeren da to možemo raditi kroz dva načina, jedan je da kroz Vijeće ministara donesemo adekvatne zaključke ili odluke i da to eventualno potvrdimo kroz parlamentarnu raspravu kroz dva doma Parlamenta BiH. Sve drugo bojim se da se vrtimo u krug”, izjavio je Čović.

Iako je zbog sastanka sa Ivanićem, Dragan Čović u Banjaluku stigao dva dana ranije, susret sa Miloradom Dodikom ovaj put nije mu bio u planu. Dok su dva člana Predsjedništva peglali odnose, ni predsjednik Republike Srpske nije gubio vrijeme. Milorad Dodik ugostio je  ambasadora njemačke Kristijana Helbaha i šefa delegacije Evropske unije Larsa Gunara Vigemarka  i poručio im da će Srpska, ukoliko se ne povuče sporna odluka, otići korak dalje i organizovati vlastiti popis.

“Nakon toga  ćemo izučiti mogućnost da donesemo zakon i objavimo popis u RS.  Ako to ne mognemo samostalno ćemo obaviti popis i saopštiti te podatke”, rekao je Dodik.

Slučajno ili ne u Banjaluku je stigao i visoki predstavnik. Valentin Incko u priču o popisu ne bi da se  miješa. Vjeruje da domaće vlasti još mogu pronaći najbolje rješnje, ali ipak ponavlja da Jukić ima podršku OHRa.

“Postoji još uvijek šansa. Imamo deset dana do 1.jula da se nađe rješenje, ali je navodno rješenje na osnovu zakona, i vi znate da je PIK dao podršku gospodinu Jukiću”, rekao je Incko.

Spornu odluku, Velimir Jukić donio je upravo pod  pritiskom iz Evrope- tvrdi ministar iz Savjeta ministara, Mirko Šarović. Za ATV otkriva zanimljive detalje o pismu koje je, desetak dana uoči objavljivanja rezultatra, šef Evrostata, Piter Everers poslao Velimiru Jukiću.

“I kaže-‘dragi Velimire’, tako mu se obraća, ‘očito da smo u cajtnotu da ne možemo  dostići zakonsku obavezu da objavimo rezltate 01.07. Moramo  tražiti drugo rješenje’, i u nastavku teksta kaže ‘ja mislim da je sazrelo vrijeme i da bi nabolje bilo da se pokrene procedura za izmjenu zakona u kojem bi produžili rok za objavu rezultata’”, objasnio je Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Odluku o popisu odbacila je i Narodna skupština Republike Srpske. Zaključcima su obavezali i Republički zavod za statuistiku da, ukoliko se u naredna četiri dana ne povuče odluka o popisu, povuku srpske predstavnike iz Centarlnog popisnog biroa.

(ATV)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender