16. 05. 2021.
Crnadak: BiH treba da nastavi evropski put

Crnadak: BiH treba da nastavi evropski put

Crnadak: BiH treba da nastavi evropski put

BiH, bez obzira na ishode glasanja u Velikoj Britaniji, ne treba da mijenja svoje prioritete i treba da nastavi sa provođenjem reformi i sa svojim evropskim putem, kaže ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak.

Bosna i Hercegovina, bez obzira na ishode glasanja u Velikoj Britaniji, ne treba da mijenja svoje prioritete i treba da nastavi sa provođenjem reformi i sa svojim evropskim putem, ocijenio je u razgovoru za agenciju Anadolija Igor Crnadak, ministar inostranih poslova BiH.

“Što se tiče mene kao ministra i Ministarstva vanjskih poslova BiH, nastavljamo da radimo svoj posao dalje”, rekao je Crnadak.

On je ukazao da po Ustavu BiH ključne pravce spoljne politike zauzima Predsjedništvo BiH te da i ako bi došlo do nekog zaokreta to bi moralo da se desi upravo u toj instituciji.

Ministar inostranih poslova BiH se, kako kaže, nada kako odluka građana Velike Britanije koji su se na referendumu opredijelili za izlazak iz EU neće utjecati na zaustavljanje, odnosno usporavanje procesa proširenja EU na Zapadni Balkan, pa tako i BiH.

“Vidjećemo kako će se stvari razvijati dalje, ali za sada mi nemamo nikavih pokazatelja da bi to moglo da ide u nekom negativnom smjeru pogotovo što se još uvijek ne zna tačno šta će biti reperkusije ove današnje odluke i na koji će način i kojim se tempom stvari razvijati u Velikoj Britaniji”, naveo je Crnadak.

On je istakao kako dešavanja u Velikoj Britaniji, odnosno EU, “ne bi direktno vezao” sa eventualnim posljedicama koje bi mogle zbog toga nastati po Zapadni Balkan, odnosno BiH.

“Mi treba da nastavimo sa reformama, da radimo svoj posao, da unapređujemo rad svojih institucija, a ne možemo uticati na ovakve stvari. Vidjet ćemo kakve će stvari biti u samoj EU, ali ja vjerujem da neke direktne veze u negativnom smislu neće biti”, zaključio je Crnadak.

Ministar inostranih poslova BiH naglasio je kako će i predstojeći susret članova Predsjedništva BiH sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Berlinu biti iskorišten u smislu promocije i opredjeljenja BiH.

“Nama je vrlo važno, prije svega, zbog ljudi koji žive u BiH da riješimo pitanje adaptacije SSP-a, stavimo u funkciju mehanizam kooridnacije i dobijemo prihvatanje naše aplikacije u julu mjesecu na Savjetu za spoljne poslove EU. To je ono čemu treba da se posvete svi ključni politički faktori u BiH. Ja se nadam da će biti razumijevanja i da će svako preuzeti svoj dio odgovornosti i vlade RS-a i FBiH, ali i bh. nivo vlasti kao i da ćemo zato iskoristiti posjetu Berlinu, da osnažimo napredak koji imamo u BiH”, naveo je Crnadak.

Na pitanje da li će najavljena objava rezultata popisa u BiH do 1. jula uzrokovati usporavanje obaveza BiH na evropskom putu, zbog mogućeg povlačenja zvaničnika srpskog naroda iz institucija BiH kako se najavljivalo, Crnadak je rekao da “ne bi komentarisao razvoj događaja oko popisa dok se ne vidi šta će se dešavati narednih dana u BiH”.

“Imali smo jednu dosta pozitivnu najavu člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića da će se ta situacija oko popisa ispraviti, jer je bila u pitanju jedna greška i kršenje političkog dogovora koji je napravljen 5. maja”, rekao je u razgovoru za Anadoliju Igor Crnadak, ministar inostranih poslova BiH.

(Mondo)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender