15. 05. 2021.
Mostar najtopliji u Evropi: Izmjereno junskih 50 stepeni

Mostar najtopliji u Evropi: Izmjereno junskih 50 stepeni

Mostar najtopliji u Evropi: Izmjereno junskih 50 stepeni

Mostarci su se juče ujutro probudili okupani u znoju. Već u osam sati izmjereno je 30 stepeni, a temperatura se ni tokom druge tropske noći nije spuštala ispod 25 stepeni. Mostar je, zajedno s Atinom, s jutarnjom temperaturom od 30 stepeni juče bio jedan od najtoplijih gradova Starog kontinenta.

Iako navikli na nesnosne vrućine, stanovnici grada na Neretvi teško se nose s prvim ovogodišnjim toplotnim valom koji je donio temperaturni šok. Posebno je teško onima koji uz sveti mjesec ramazan poste od zore do zalaska sunca. Ljekari pozivaju na oprez.

Biće osvježenja

Juče u 16.30 sati temperatura na mostarskom Bulevaru na asfaltu i suncu dostizala je maksimalnu vrijednost od 50 stepeni! Ipak, kako je kazao jedan vremešni Mostarac, prave vrućine u Mostaru još nisu počele, jer se još nisu oglasili zrikavci.

Kako su kazali iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda i narednih dana očekuju nas visoke temperature, ali i osvježenja. Od početka naredne sedmice biće kiše, a u nekim dijelovima BiH i pljuskova.

Preporuke ljekara

Na visokim temperaturama izuzetno je važno pridržavati se preporuka ljekara, jer vrućine i vrlo visoki nivoi UV zračenja mogu biti opasni ne samo za hronične bolesnike, djecu i druge rizične grupe nego i za zdrave ljude.

Federalni zavod za javno zdravstvo juče je izdao preporuke u kojima se strogo skreće pažnja da se građani nepotrebno ne izlažu suncu, da ograniče vanjske aktivnosti na jutarnje i večernje sate, zaštite kožu i oči, povećaju unos tečnosti, češće peru ruke i jedu probavljivu hranu.

(Blic)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender