16. 05. 2021.
Škotska: Mi hoćemo da ostanemo u EU

Škotska: Mi hoćemo da ostanemo u EU

Škotska: Mi hoćemo da ostanemo u EU

Liderka škotske SNP Nikola Stardžon istakla je da je Škotska rekla svoje (62% za ostanak u EU), što dalje implicira da ovaj referendum neće biti posljednji.

Kako se navodi, treba očekivati ponavljanje inicijative za nezavisnost Škotske.

– Škotska je poslala snažnu poruku da želi da ostane u EU. Glasanje je pokazalo da građani Škotske svoju budućnost vide kao dio Evropske unije, rekla je ona.

Veliki dio Škotske je glasao za ostanak u Evropskoj uniji, (62% prema 38%).

Oglasio se i Patrik Harvi iz škotske Zelene partije koji je rekao da bi oni mogli da podrže drugi referendum o nezavisnosti škotske na koji je pozvala Nikola Stardžon.

– Škotska mora da sačuva svaku opciju kojom može da se zaštiti. Škotski parlament i vlada moraju imati svoje predstavnike u pregovorima koji slede. Moramo braniti naša prava kao građana EU, navodi on.

Građani Velike Britanije na referendumu odlučili su se da njihova zemlja izađe iz Evropske uniije.

BBC i Skaj njuz su već oko 5.00 izjutra proglasili pobjedu opcije koja se zalagala za to da London napusti “društvo evropskih naroda”.

Prema prognozama tih medija, za Bregzit je glasalo 52% Britanaca i tako bi trebalo da ostane, ukoliko u finalnom brojanju glasova ne dođe do nekih dramatičnih promjena.

Tas na referendumskoj vagi se tokom noći nekoliko puta pomijerao na različite strane, u jednom momentu je čak bilo potpuno izjednačeno, pa su se Britanci pitali šta će se desiti ako na kraju zaista bude neriješeno.

Stavu “nevjerice” doprinio je i lider Partije za nezavisno Ujedinjeno Kraljevstvo Najdžel Faraž, koji je po zatvaranju birališta rekao da postoje jasne naznake da će opcija za ostanak u Evropskoj uniji odnijeti pobjedu.

Nekoliko sati kasnije se ponovo oglasio, proglasivši 23. jun za Dan nezavisnosti Velike Britanije, riječima da je ovo pobjeda običnog naroda.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender