09. 05. 2021.
Velika Britanija napušta Evropsku uniju!

Velika Britanija napušta Evropsku uniju!

Velika Britanija napušta Evropsku uniju!

Britanija je sa 52 odsto naprema 48 odsto glasova podržala “Breksit” ili za izlazak iz EU, javlja Bi-Bi-Si.
London i Škotska su pokazali najsnažniju podršku ostanku u EU, ali je glasanje za “ostanak” narušen lošim rezultatima na sjeveru Engleske.

Lider antievropske stranke “UKIP” Najdžel Ferejdž pozdravio je rezultate referenduma, istakavši da je svanuo “dan nezavisnosti”.

Nakon objavljivanja rezultata referenduma, vrijednost funte pala je na najniži nivo u odnosu na dolar od 1985. godine.

Izlaznost na referendum bila je 71,8 odsto. Više od 30 miliona ljudi je dalo svoj glas, što je najveći postotak izlaznosti u Britaniji od 1992. godine.

Prvobitna reagovanja iz Evrope i svijeta na odluku glasača u Britaniji da podrže izlazak te zemlje iz EU su raznolika od zabrinutosti i razočaranosti do čestitki.

Japanski ministar finansija Taro Aso izrazio je veliku zabrinutost jer, kako navodi, postoji veliki rizik od posljedica “Breksita” po svjetsku ekonomiju i globalna finansijska tržišta.

Šef njemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer je ishod britanskog referenduma nazvao “otrežnjujućim” i da sve ukazuje na to da će “danas biti tužan dan za Evropu i Britaniju”.

Međutim, lider holandske antievropske Partije za slobodu Gert Vilder čestitao je britanskim glasačima.

“Ura za Britance! Sad smo mi na redu. Vrijeme je za referendum u Holandiji. Želimo da rukovodimo svojom zemljom, novcem, granicama i imigrantskom politikom”, istakao je Vilders.

Slično mišljenje izrazila je i lider francuske stranke Nacionalni fron Marin Le Pen.

“Sloboda naroda uvijek pobjeđuje! Bravo za Britaniju. Sada je naš red na `Freksit`”, navela je Le Penova na društvenoj mreži “Tviter”.

Poslanik najveće grupacije u Evropskom parlamentu, Partije evropskih naroda Manfred Veber izjavio je da odluka Britanije o izlasku iz EU “nanosi štetu objema stranama” i pozvao je na brzo sprovođenje te odluke.

“Želimo kraj probirljivosti Britanaca”, istakao je on, dodajući da će London morati da igra po pravilima EU ukoliko bude želio pristup jedinstvenom tržištu evropskog bloka.

Bi-Bi-Si javio je nešto ranije da je kampanja za “Breksit” sa 52 odsto naprema 48 odsto glasova pobijedila na juče održanom referendumu.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender