17. 05. 2021.
11 godina pravio repliku tvrđave Kastel

11 godina pravio repliku tvrđave Kastel

11 godina pravio repliku tvrđave Kastel

U repliku tvrđave Kastel, koja se nalazi u čudesnom dvorištu automehaničara Hamida Katane u Čelincu, za 11 godina ugrađeno je 40.000 kamenčića.

Iako još uvijek nije završen, ovaj objekat izaziva divljenje svakog ko ga vidi.

Katana je odrastao pored Kastela, a zbog brojnih uspomena i divljenja prema tvrđavi, odlučio je, kaže, da napravi repliku.

Treća kula je pri kraju, a četvrtu još nije počeo, jer pokušava da sazna za šta tačno je služila.

“Neko govori da se tu nalazila arena, ali ne vjerujem u to. Mišljenja sam da je četvrta kula bila mjesto za vlastelu. To sam zaključio po veličini stepenica. Na većem dijelu Kastela one su visoke i kratke, za vojnike, a samo su na tom dijelu, gdje je četvrta kula, niske i široke”, objašnjava Katana.

Kamenčiće za objekte oblikuje od kamena koji mu stiže iz Tešnja. Tako je nastao i dvorac, za koji je ideju Katana dobio, dok je gledao jedu od epizoda serije „Poaro“.

“Kada sam supruzi rekao da ću napraviti isti takav dvorac, gledala me je u čudu. Napravio sam ga za 40 dana. Kamen se stavlja red po red i tako u krug. Krov je od pravog crijepa. Potrebno je mnogo vremena i strpljenja, jer crijep tokom rezanja puca, ali ne odustajem, dok ne dobijem savršeno parče”, priznaje Katana.

U njegovoj kolekciji nalazi se i osmostrana kula, za koju kaže da je jedinstvena u Evropi.

“Jedna se nalazi u Tešnju, druga u Bugarskoj, a moja je po ugledu na onu iz Počitelja”, rekao je Katana.

Njegovi radovi nisu, kaže, na prodaju, jer svaki ima posebnu, sentimentalnu vrijednost.

Pravljenje replika me odmara

“Prije rata sve replike sam pravio od drveta. Bilo ih je mnogo. Tako sam izgradio Gornji Šeher iz perioda prije Prvog svjetskog rata. Sve je to 1992. godine izgorjelo. Međutim, i sad svaki slobodan trenutak koristim za pravljenje ovih objekata.

“Prijatelji i komšije često pitaju odakle mi toliko strpljenja, ali kada čovjek nešto voli, ništa mu nije teško. To je za mene odmor. Najviše radim noću, jer tada imam mir i tišinu”, rekao je Hamid Katana.

(Blic.rs)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender