18. 05. 2021.
Chevrolet Camaro ZL1, američki napad na Porsche i Ferrari

Chevrolet Camaro ZL1, američki napad na Porsche i Ferrari

Chevrolet Camaro ZL1, američki napad na Porsche i Ferrari

Sa 640 KS i 868 Nm stotku hvata za 4,3 s i juri 300 km/h

corv2
Najbrutalnija varijanta šeste generacije Chevrolet Camara, oznake ZL1, u prodaju stiže krajem novembra u SAD-u, odnosno početkom februara 2017. u Evropi. Premda sportski modeli iz SAD-a nikad ne uspijevaju ozbiljnije ugroziti evropske prvake, ovaj, barem ‘na papiru’, ima konja za trku.
Pod haubom se nalazi 6.2-litreni V8 koji, uz mehanički kompresor, ispaljuje 640 KS i 868 Nm, a snagu prenosi na zadnje točkove preko električno upravljanog zatvarača diferencijala. Serijski dolazi uz ručni 6-stepeni mjenjač, a uz doplatu se nudi i 10-stepeni automatski, s polugama za šaltanje iza volana.

corv3
U poređenju sa standardnim masa je smanjena za 110 kg, a karakter sportskog automobila potvrđuju 20-colne felne s gumama 285/30 naprijed te 305/30 pozadi, kao i diskovi promjera 390 mm, sa 6-klipnim kliještima. Dodatan doprinos stabilnosti donosi 35 mm niži i 20 posto tvrđi ovjes. Katapultiranje do stotke traje svega 4,3 s, uz funkciju ‘Launch control’, a najveća brzina iznosi okruglo 300 km/h. Impresivno, ali evropskim modelima za iste je brojke dovoljno 450-480 KS.

corv4
Brzinu odziva na gas, tvrdoću vješanja te način rada ESP-a i zatvarača diferencijala vozač može podešavati putem kontrolera na središnjoj konzoli. Nažalost, gotovo potpuno konfekcijska unutrašnjost nimalo ne prati agresivnost vanjskog dizajna. Šteta, moglo je to puno bolje…
Urlik iz četiri izduvna ‘topa’ jasno daje do znanja da motor nema veze sa savremenim trendovima ‘downsizinga’, dok ‘old school’ ispupčenje na haubi podsjeća na dane kad je vrijedila izreka da ništa ne može nadoknaditi zapreminu motora.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender