06. 05. 2021.
Pola miliona Britanaca za novi referendum

Pola miliona Britanaca za novi referendum

Pola miliona Britanaca za novi referendum

Više od pola miliona Britanaca je potpisalo peticiju za raspisivanje novog referenduma o ostanku Velike Britanije u Evropskoj uniji.

Kako prenose svjetski mediji, za svega nekoliko sati prikupljeno je 100.000 potpisa što znači da peticija mora da bude uzeta u obzir u parlamentarnoj debati u vremenskom periodu od najdalje godinu dana, a veoma brzo je broj zainteresovanih premašio pola miliona.

Zbog toga je sajt za peticije privremeno bio oboren.

“Portal nije u funkciji zbog velikog broja istovremenih korisnika na jednoj peticiji, značajno većeg nego u bilo kom drugom slučaju“, navela je portparolka Donjeg doma parlamenta.

Pokretač peticije Vilijem Oliver Hili je naveo da je potrebno uvesti i odredbu o neophodnih 60% podrške za bilo kakvu odluku na referendumu, da li se radilo o ostanku ili izlasku u Evropsku uniju, kao i da se izjašnjavanje proglasi nevažećim ukoliko se ne odazove najmanje 75% Britanaca.

Debata u parlamentu bi mogla da se dogodi veoma brzo, ukoliko premijer Dejvid Kameron bude još neko vrijeme ostao na tom mjestu, iako je najavio ostavku i povlačenje, vjerovatno u oktobru.

Ipak, nije vjerovatno da bi drugi referendum zaista mogao da bude održan, prošle godine je oko 200.000 ljudi potpisalo peticiju za legalizaciju kanabisa, ali je prijedlog za raspravu o tom pitanju u parlamentu odbijen.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender