06. 05. 2021.
Renault Clio IV osvježen LED farovima, snažnijim dizelašem i korisnim ‘gadgetima’

Renault Clio IV osvježen LED farovima, snažnijim dizelašem i korisnim ‘gadgetima’

Renault Clio IV osvježen LED farovima, snažnijim dizelašem i korisnim ‘gadgetima’

Dobio najprodavaniji dCi 110 te novi 6-stepeni mjenjač, koji dolazi i s top-benzincem TCe 120

Na jesen, četiri godine nakon dolaska na tržište Renault Clija četvrte generacije, počinje prodaja njegove redizajnirane verzije. Iz Pariza su stigle bitne informacije, koje pokazuju s kojim će adutima baratati francuski pulen niže klase do početka 2019., kad se očekuje potpuno novi model pete generacije. Dobro se podsjetiti, prvi je Clio stigao 1990. te je odmah osvojio titulu ‘Evropskog automobila 1991. godine’.

Bio je uspješniji od sljedećih generacija, druge iz 1998. i treće iz 2005., prvenstveno zbog neuvjerljivog dizajna, a stvari su počele ići nabolje modelom četvrte generacije, predstavljanim u oktobru 2012. na salonu u Parizu. Dosad je prodato više od 13 miliona Clija svih generacija. Redizajnirani se model prepoznaje po većim i elegantnijim farovima s LED elementima (u istom su smislu dorađena i zadnja svjetla), većim i izraženijim rešetkama za vazduh, dorađenim pragovima i atraktivnijim felnama.

clio2016 2

Osvježena unutrašnjost obogaćena je finijom izvedbom armature i obloga, a najveća su novost sistemi Easy Park Assistent i R&Go. U prvom je slučaju riječ o sistemu za pomoć pri parkiranju (ulasku na parkiralište i izlazak s parkirališta), a u drugom gadget koji omogućava spajanje smartphonea s autoradiom i automobilom, preko Bluetootha, te dogradnja na multimedijski sistem. U top-opremi su 100% LED svjetla (dakle, ne samo dnevna) te vrhunski zvučni sistem Bose.

U paleti motora najvažnija je novost turbodizelaš dCi 110 (1461 ccm), koji se ugrađuje u ‘sto modela’, uključujući Megane, Talisman, Captur, Kangoo, Scenic te Mercedese A i B-klase, Nissan Qashqai… Sparen je na novi 6-stepeni ručni mjenjač. Taj je prenos zanimljiv s turbobenzincem 120 TCe (1197 ccm), koji je dosad bio dostupan samo s automatskim EDC sa šest stepeni i dvostrukim kvačilom.

Prodaja na bogatijim tržištima počinje u septembru, a kod nas u oktobru. Cijene odgovarajućih verzija trebale bi se zadržati na dosadašnjem nivou.

(autoportal.hr)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender