16. 05. 2021.
Hrvatska i Britanija blokirale otvaranje poglavlja 23 za Srbiju

Hrvatska i Britanija blokirale otvaranje poglavlja 23 za Srbiju

Hrvatska i Britanija blokirale otvaranje poglavlja 23 za Srbiju

Zemlje članice EU nisu postigle dogovor o otvaranju poglavlja 23 u pregovorima o članstvu sa Srbijom, zato što Hrvatska i Velika Britanija nisu dale saglasnost da se to učini 30. juna, javlja izvještač RTS-a iz Brisela. Moguće da otvaranje tog poglavlja bude odloženo za jul.

Bez saglasnosti u Radnoj grupi za proširenje EU umanjene su šanse da poglavlje 23 bude otvoreno 30. juna, saznaje RTS.

Izvori u Briselu navode da saglasnost nije dala Hrvatska, ali ni Velika Britanija iz tehničkih razloga – zbog situacije sa Bregzitom.

Evropska komisija i holandsko predsjedništvo EU nastaviće konsultacije sa Zagrebom na tu temu, sa ciljem da konsenzus eventualno bude postignut na sastanku ambasadora zemalja članica u četvrtak, 30. juna, prije podne, što bi omogućilo da poglavlja 23 i 24 budu otvorena istog dana.

Međutim, evropski izvori ochjenjuju da je takav ishod sada manje vjerovatan, jer se pozicije danas nisu bitno pomjerile, a ostalo je još vrlo malo vremena, pa je moguće da otvaranje bude odloženo za jul, kada predsjedavanje EU preuzme Slovačka.

Iako je ranije Hrvatska odobrila nastavak priprema za otvaranje poglavlja 23, uz dogovor sa Evropskom komisijom da neki od zahtjeva Zagreba budu ugrađeni u zajedničku pregovaračku poziciju EU, ispostavilo se da Zagreb ima dodatne zahtjeve u odnosu na utvrđene kompromisne formulacije.

Kako saznaje RTS, pored poznatih zahtjeva u vezi sa pravima hrvatske manjine i jurisdikcijom suda za ratne zločine, Zagreb je insistirao da se u tekst prelaznih mjerila koje Srbija treba da ispuni tokom pregovora unese i pitanje odštete za žrtve ratnih zločina i riješavanje pitanja nestalih, što nije bilo prihvatljivo za Evropsku komisiju i druge zemlje članice.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender