06. 05. 2021.
Izetbegović: Nećemo preglasavati Ivanića

Izetbegović: Nećemo preglasavati Ivanića

Izetbegović: Nećemo preglasavati Ivanića

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je kako može zajedno sa Draganom Čovićem preglasati Mladena Ivanića u vezi s usvajanjem adaptiranog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ali da to nema namjeru uraditi.

“Danas neće biti pomaka i mi u Predsjedništvu BiH nećemo preglasati Mladena Ivanića. Ja se nadam da jedna blokada i kriza BiH koju ćemo očigledno imati neće potrajati duže od lokalnih izbora”, kazao je Izetbegović.

On je rekao da sva dešavanja oko SSP-a ne predstavljaju samo problem zastoja BiH na evropskom putu nego da će se pojaviti i komercijalni problemi za poljoprivredu i privredu u BiH.

Kazao je kako nisu tačne tvrdnje da da će BiH i njena poljoprivreda izgubiti stotine miliona KM jer do takvog obima uvoza neće doći, dodajući kako BiH neće dobiti IPA fondove te da smatra kako je ovo štetna odluka Vlade RS-a, prenosi Klix.ba.

Izetbegović je istakao da će BiH “kad-tad morati prihvatiti konkurencijski pritisak” ako želi da bude dio EU.

“Sjednica Predsjedništva BiH će biti održana, ali mislim da SSP neće biti na dnevnom redu”, rekao je Izetbegović.

On je istakao kako je reformska mjera na nivou države BiH preko 50 odsto implementirana, a na entitetskim nivoima preko jedne trećine.

“Donesen je veoma bolan Zakon o radu i rezultat toga je 27 odsto više turista u prošloj godini, porast BDP-a za skoro četiri odsto, više od 1.000 novozaposlenih radnika u realnom sektoru svakog mjeseca i tako dalje”, kazao je Izetbegović.

Zaključio je kako bi zajedno sa Čovićem mogao preglasati Ivanića, ali da bi on tada imao priliku da “čitavu stvar dovede u pitanje preko Narodne skupštine RS-a”.

(Kliks)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender