15. 05. 2021.
TOBL: Banja Luka je brend

TOBL: Banja Luka je brend

TOBL: Banja Luka je brend

Banjaluka je brend! Grad sporta i mladosti, čuvenih ćevapa, sira trapista, piva “nektar”, tvrđave Kastel, aleja i zelenila, prirodnih ljepota kanjona i rijeke Vrbas, a sve to samo je dio onog po čemu je u svijetu poznat.

Ovaj odgovor je od direktora Turističke organizacije grada (TOBL) Ostoje Barašina dobio nedavno jedan strani novinar kojem se Banjaluka svidjela, ali je tražio “prepoznatljiv brend” najvećeg grada Republike Srpske.

Barašin je istakao da turistička ponuda krajiške ljepotice iz godine u godinu raste.

“Pored već prepoznatljivih znamenitosti i gastronomskih brendova, Turistička organizacija grada se već deceniju trudi da brendira kanjon Vrbasa kao zonu avanturističkog turizma. Nije zanemarljiv broj turista koji su upravo zbog raftinga i raznih drugih vodenih sportova posjetili Banjaluku. Cijeli južni dio grada spada u zonu avanturističkog turizma, gdje imamo i oko 70 penjačkih smjerova, a dio Manjače izdvajamo kao prostor za paraglajding, čime se naš grad takođe može pohvaliti”, rekao je Barašin.

Dodao je da oni koji dođu u grad budu zatečeni prirodnim ljepotama i ponudom.

“Utisci gostiju su izuzetno povoljni! Sve im se sviđa, od bogatog noćnog života do gastronomije. Baš bih pomenuo strane novinare i pisce koji su nedavno bili naši gosti i koje su oduševila domaća narodna jela, netaknuta priroda i zelenilo. Ljepote kanjona su ih osvojile, a naročito vožnja dajak čamcem i noćni rafting”, kazao je Barašin.

Turiste Banjaluka privlači i zbog svoje geografske pozicije jer se nalazi u blizini turistički atraktivnih gradova kao što su Zagreb, Beograd, Split, Ljubljana, Beč i Budimpešta, pa nije ni čudno što su upravo komšije najbrojnije među gostima. Moć da privuče goste iz svih zemalja ima i noćni život grada, koji je ljeti zbog brojnih festivala i koncerata naročito živ.

Barašin ističe da i u samom centru postoje nezaobilazne destinacije koje treba posjetiti, a neke od njih, poput tvrđave Kastel, uvršćene su i u suvenire grada.

“Nezaobilazan suvenir grada je i dajak čamac, kojih je ljeti na Vrbasu na desetine što daje specifičnost gradu. Suvenir je i kesten koji je zastupljen i u gradskim alejama, ali i nezaobilazni zmijanjski vez. Turistima je zanimljivo i Banj brdo sa svojim spomenikom sa kojeg se pruža savršen pogled na panoramu grada”, istakao je Barašin napomenuvši da je samo prošle godine grad na Vrbasu posjetilo više od 53.000 gostiju.

Gosti u 2015. godini

Srbija – 23.265

Slovenija – 9.860

Hrvatska – 6.243

Austrija – 3.137

Italija – 3.019

Bugarska – 2.568

SAD – 1.499

Rusija – 1.300

Švedska – 1.023

Makedonija – 1.010

Australija – 476.

(Glas Srpske)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender