18. 05. 2021.
Za pet mjeseci popili smo 140.315 kutija sedativa

Za pet mjeseci popili smo 140.315 kutija sedativa

Za pet mjeseci popili smo 140.315 kutija sedativa

Stanovnici RS sve češće uzimaju lijekove za smirenje ili antidepresive, o čemu svjedoče podaci da su u prvih pet mjeseci ove godine popili 140.315 kutija raznih sedativa, što je za gotovo 6.000 više nego lani u istom periodu.

U današnje vrijeme kada su stres i brz način života česti uzroci raznih bolesti, pa i depresije, za ovim tabletama mnogi olako posežu. To je pogrešno, ističu stručnjaci, i savjetuju da je u tim slučajevima neophodno potražiti pomoć ljekara.

Ipak, podaci iz svakodnevne prakse govore da se kod oko dvije trećine pacijenata koji se javljaju na pregled u ambulante depresija previdi, te tako ostaje nedijagnostikovana i neadekvatno ili nedovoljno liječena. Mladi depresiju obično maskiraju i “liječe” različitim vidovima zabave, igrama na sreću, konzumiranjem alkohola, pa čak i droga.

– Nerijetko se depresije mogu manifestovati i kroz napade bijesa, agresije, nasilničkog, promiskuitetnog i drugog vida ponašanja, što treba shvatiti kao apel za pomoć – kažu psiholozi.

Prema podacima Fonda zdravstvenog osiguranja RS, u prvih pet mjeseci ove godine izdato je 77.266 recepata za lijekove za smirenje i 63.049 za antidepresive. Inače, od lijekova za smirenje koji su na listi Fonda, najviše je propisivan “alprazolam”, a od antidepresiva “sertralin”.

Izdati recepti

Za pet mjeseci ove godine:

– 77.266 za lijekove za smirenje

– 63.049 za antidepresive

Za pet mjeseci prošle godine:

– 72.815 za lijekove za smirenje

– 61.504 za antidepresive

(Glas Srpske)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender