16. 05. 2021.
Dodik Komarici: Poređenje Banjaluke i Blajburga je strašno

Dodik Komarici: Poređenje Banjaluke i Blajburga je strašno

Dodik: Ovakva objava rezultata popisa zakomplikovaće situaciju

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da će objava rezultata popisa stanovništva u BiH, najavljena za četvrtak, situaciju u BiH dodatno učiniti složenijom.

Dodik je danas na Ozrenu rekao da je Republika Srpska protiv usvojene metodologije za obradu popisnih podataka, istakavši da nije dobro ignorisanje volje Republike Srpske.

Narodna skupština Republike Srpske na posebnoj sjednici održanoj 21. juna, nije prihvatila nezakonitu i po interese Srpske štetnu odluku o jedinstvenom programu obrade podataka popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH.

Poslanici iz političkih partija sa sjedištem u Srpskoj usvojili su zaključke u vezi sa informacijom o realizaciji aktivnosti na popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine.

Zaključkom se obavezuju Vlada i drugi organi i institucije u Srpskoj, kao i predstavnici Republike Srpske u institucijama BiH da aktivno koriste sva pravna, politička i druga legalna sredstva da bi se nezakoniti jedinstveni program obrade podataka popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine stavio van snage.

Do postizanja saglasnosti o jedinstvenom programu obrade podataka popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH organi i institucije Srpske neće priznati, niti objaviti rezultate popisa čiji sadržaj smatraju spornim i oni za Srpsku neće proizvoditi nikakva pravna dejstva.

Narodna skupština zadužila je Vladu Srpske da predloži zakon o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova Republike Srpske, da bi Republički zavod za statistiku mogao objaviti rezultate popisa.

Odlukom Narodne skupštine Republike Srpske nije prihvaćena metodologija za obradu podataka popisa zbog neslaganja o načinu tretiranja rezidentnih stanovnika.

U skupštinskim zaključcima je navedeno da organi i institucije Republike Srpske neće priznati, ni objaviti rezultate popisa, čiji sadržaj smatraju spornim i neće proizvoditi nikakva pravna dejstva.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender