15. 05. 2021.
Sarajevo: ”Nextbike” bicikli za iznajmljivanje odlično funkcionišu

Sarajevo: ”Nextbike” bicikli za iznajmljivanje odlično funkcionišu

Sarajevo: ”Nextbike” bicikli za iznajmljivanje odlično funkcionišu

Prije skoro mjesec dana u Sarajevu je počeo s radom Nextbike, prvi “bike sharing” sistem u Bosni i Hercegovini.

Prve reakcije su bile odlične, a kako ističu iz Nextbike kažu kao su izuzetno zadovoljni kako je ovaj sistem prihvaćen.

“Mogu reći da su premašena naša očekivanja. Do sada imamo preko 2000 registrovanih korisnika što je zaista odlično. Ono što je najvažnije vidimo da se bicikli baš koriste i često se mogu vidjeti na ulici. Imamo oko 150 najmova po danu. Veliki broj registrovanih preuzimanja bicikala dešava se ujutro i u popodnevnim satima, što znači da građani sistem koriste za odlazak na posao, ali ih koriste i rekreativci”, kazao je za portal MONDO Ahmed Ćerimović, prvi čovjek Nextbikea.

Odmah po otvaranju ovog “bike sharing” sistema u javnosti su se pojavili komentari kako će brzo biti uništeni ili kako će biti ukradeni.

“Nemamo niti jedan zabilježen slučaj pokušaja krađe bicikala. Također, nije bilo niti vandalizma. Manjih kvarova na biciklima je bilo, što je i normalno, ali je naš servis to brzo riješio”, kazao je Ćerimović.

Postoji šest lokacija na kojima građani Sarajeva mogu preuzeti i ostaviti bicikle, a uskoro će dobiti još jednu stanicu koja će trenutnu rutu produžiti za jedan kilometar.

“Vrlo brzo ćemo dobiti još jednu stanicu s biciklima i to kod BBI centra. Očekujemo da će ta stanica biti puštena u funkciju najkasnije do 15. jula”, istakao je Ćerimović.

Ipak, za otvaranje novih stanica, prema riječima Ćerimovića, bit će potrebno da se uključe lokalne i gradske strukture, jer ovaj sistem košta, a i nadležne institucije bi trebale dodijeliti prostor za nove stanice kako bi građani imali što bolji i efikasniji “bike sharing” sistem.

(Mondo)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender