16. 05. 2021.
Dvojac oštetio budžet za 1,5 milion KM

Dvojac oštetio budžet za 1,5 milion KM

Dvojac oštetio budžet za 1,5 milion KM

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Halila Sinanovića, Edine Tursunović i pravnog lica “Sinbra” iz Tuzla zbog utaje poreza u iznosu od 1.497.088 KM.

U optužnici se navodi da je Sinanović, u svojstvu osnivača, direktora i odgovorne osobe preduzeća “Sinbra”, od 1. januara 2006. do 30. aprila 2007. godine i od 1. jula 2011. do 29. februara 2012. godine, u namjeri utaje PDV-a, sačinio lažnu dokumentaciju o navodnom prometu, koji se nije desio.

Sinanović se tereti da je nezakonitosti počinio uz pomoć Edine Tursunović, zaposlene u “Sinbri”, koja je proslijeđivala, te nezakonito i neosnovano evidentirala dokumentaciju u poslovnim knjigama.

Na osnovu toga je “Sinbra” u zvaničnim knjigovodstvenim evidencijama prikazala, obračunala i putem podnošenja PDV prijava lažnog sadržaja ostvarila neosnovanu i nezakonitu dobit ulaznog poreza u iznosu od 1.497.088 KM, za koliko je oštećen budžet BiH.

“Sinbra” se tereti da je kao pravno lice raspolagala protivpravno ostvarenom imovinskom koristi, koju je ostvario optuženi Sinanović uz pomoć Tursunovićeve, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo poreske utaje ili prevare.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender