17. 05. 2021.
Sarajevo: Kriminalac ubijen u obračunu sa policijom

Sarajevo: Kriminalac ubijen u obračunu sa policijom

Sarajevo: Kriminalac ubijen u obračunu sa policijom

Nedim Delić (25) iz Sarajeva ubijen je juče na Ilidži u razmjeni vatre sa policijom, koja je izbila nakon pljačke samoposluge “Amko-komerc” u sarajevskom naselju Vogošća.

Delićev pomagač Samir Dževlan (25) ranjen je u nogu, a ostala dva pljačkaša Anel Botić (29) i Jasmin Bešo (22) iz Sarajeva su uhapšeni.

Pucnjava se dogodila oko jedan čas poslije ponoći kada je pomenuta četvorka opljačkala samoposlugu i počela da bježi. Policija je nakon dojave o krađi odmah organizovala potragu i na kružnom toku na Ilidži sustigla razbojnike.

Izvor blizak istrazi kazao je da su razbojnici ugledavši policijsku patrolu zaustavili svoje vozilo, istrčali i pobjegli u obližnje skladište “Elektrodistribucije” Ilidža.

– Jedan od razbojnika zapucao je na patrolu. Tada su policajci uzvratili i pogodili Delića, koji je pao na živu ogradu. Tokom razmjene vatre ranjen je i Dževlan. Međutim, on je uspio da se sakrije. Vidjevši šta se dešava Botić i Bešo su se predali – kazao je izvor blizak policiji.

Dodao je da je Dževlan uhapšen ujutro sa povredama lijeve noge nanesene vatrenim oružjem. Njemu je ljekarska pomoć ukazana u bolnici u Sarajevu.

Policija je tokom uviđaja na mjestu pucnjave pronašla automatsku pušku, pištolj, kape “fantomke” i druge predmete koji su korišćeni tokom pljačke. U svijetloplavom “pasatu”, koji su vozili razbojnici, pronađene su ukradene cigarete iz samoposluge.

Pomenuta četvorka odranije je poznata policiji. Ubijeni Delić hapšen je 2011. godine zbog pokušaja ubistva Amora Zajke. Napad se dogodio 24. oktobra 2010. godine kada je Delić Zajki zabio nož u vrat nanijevši mu povrede opasne po život. Zbog ovog krivičnog djela bio je osuđen na godinu i pet mjeseci zatvora.

Ništa tanji dosije nema ni Botić, koji je takođe hapšen 2011. godine. On je tada u ulici Josipa Štadlera u Sarajevu fizički napao Adnana K. i ispalio hitac iz pištolja u asfalt. Osumnjičeni je tada nanio lakše povrede Adnanu, a potom pobjegao sa lica mjesta. Botić je iste godine ranjen u nogu u jednom stanu u Sarajevu. On je tada pozvao policiju i rekao da je nepoznata osoba iz “pežoa” na ulici pucala i ranila ga u natkoljenicu. Istragom je utvrđeno suprotno. Povrijeđeni Dževlan 2012. godine kao maloljetnik hapšen je zbog krađa, dok je Bešo osuđivan na uslovne kazne zbog nedozvoljenog držanja oružja.

Očevici

Jedan od očevidaca nesvakidašnjeg oružanog sukoba rekao je da je prvo začuo policijsku sirenu, a zatim su niz ulicu protrčala tri naoružana i maskirana lica.

– Kroz dva-tri minuta vidio sam da za njima trče policajci. Jedan od njih je zastao i upitao me da li sam koga vidio. Rekao sam da su tri osobe otišle niz ulicu. Odmah su otrčali za njima, a ubrzo nakon toga začuli su se pucnji – kazao je očevidac koji nije želio da mu objavimo ime.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender