17. 05. 2021.
EU hitno uvodi evro članicama koje ga ne koriste?

EU hitno uvodi evro članicama koje ga ne koriste?

EU hitno uvodi evro članicama koje ga ne koriste?

Nakon što je Velika Britanija odlučila da napusti Evropsku uniju, osam zemalja članica Evropske unije koje još ne koriste evro kao službeno sredstvo plaćanja možda će morati hitno da uvedu zajedničku evropsku valutu, piše britanski “Dejli ekspres”.

Kako se navodi, predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker mogao bi da nametne ultimatum Hrvatskoj, Danskoj, Bugarskoj, Švedskoj, Češkoj, Mađarskoj, Poljskoj i Rumuniji. On nakon “Brexita” želi što brže da poveže ostale članice EU zajedničkom valutom, ne bi li EU postala monetarna unija u cjelini, prenosi regionalna tv N1.

I njemački “Frankfurter algemajne cajtung”, takođe, navodi da će se nakon Bregzita ubrzati planovi za dovršenje monetarne unije.

Uprkos prozivkama, Junker nastavlja s pritiskom što je u skladu s planom hitnog uvođenja evra u zemljama koje ga još ne koriste, piše “Dejli ekspres”.

Nakon što su se Britanci izjasnili za izlazak iz Evropske unije, dosadašnji evropski povjerenik za finansije, Britanac Lord Hil podnio je ostavku, a na njegovo je mjesto došao Valdis Dombrovskis, koji je već ranije iskazivao svoj čvrsti stav o uvođenju evra u sve zemlje članice.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender