05. 05. 2021.
Počinje Kozara etno fusion festival

Počinje Kozara etno fusion festival

Počinje Kozara etno fusion festival

Ovogodišnji festival Kozara Etno, održava se od 01. do 04. jula. Prva dva dana dana festival će se održati u potkozarskom selu Piskavica, dok će se završni dan festivala sa festivalom svjetske etno muzike pod nazivom KOZARA ETNO FUISON održati na tvrđavi Kastel u Banjaluci.

Kozara etno Fusion počinje u 22.15 a nastupaju Sopot (BiH), Oratnica (Bugarska) i Teodulija (Srbija).

Kozarski etno festivala je prilika da se predstavi kozarska kultura sa tradicijom i običajima široj domaćoj i svjetskoj javnosti kroz program i informativno-propagandni materijal. U festival su ukomponovane tipične scene iz života i dnevnih poslova etno kozarskog čovjeka, a tema ovogodišnjeg festivala je običaj „odvođenje mlade iz kuće” potkozarskog kraja.

U skladu sa temom organizovan je performans  i izložba. Takmičenje u izvornom pjevanju (ojakača) i sviranju (tambura trožica) sa područja Kozare će biti praćeno, ocjenjivano i savjetovani od strane stručnog žirija. Stručni seminar na temu „Pjesme, igre i običaji Kozare, Lijevče polja i Banata” kao i takmičenje u tradicionalnoj sportskoj disciplini „bacanje kamena s ramena” će dodatno promovisati kulturno nasljeđe Kozare.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender