06. 05. 2021.
Agencija za statistiku BiH – danas rezultati popisa

Agencija za statistiku BiH – danas rezultati popisa

Kako to da je broj glasača veći od broja stanovnika

U Mrkonjić Gradu ima 1386 glasača više nego što ima stanovnika. To je samo jedan od paradoksa popisa, i kako kažu stručnjaci, najbolji pokazatelj popisivanja građana koji imaju lične karte Bosne i Hercegovine, ali u njoj ne žive već godinama.

Demograf, Aleksandar Čavić, kaže da nijedan podatak ne može da se posmatra kao validan, jer je na samom početku napravljena kardinalna greška.

“Smatram da je to pogrešno sa stanovišta struke. Smatram da potpuno treba da se isključe ta lica, da se eliminiše ta utvrđena greška u popisnom materijalu”, rekao je Aleksandar Čavić, demograf.

Neobična statistika zabilježena je u još nekoliko gradova. Tako, u Doboju, koji ima više od 71 hiljada stanovnika, živi samo tri hiljade ljudi bez prava glasa. Puna nedosljednosti je i Banjaluka. Po podacima iz popisa, ima tek nešto više od 6500 hiljada stanovnika bez aktivnog biračkog prava, a djece do 15 godina više od 27 hiljada.

Bivši predsjednik banjalučke izborne komisije, Aleksandar Radeta, kaže da je popis pun propusta.

“Dosta podstanara u Banjaluci nije popisano, jer njihovi stanodavci ne plaćaju porez državi, i zbog toga nisu htjeli da prijave takva lica da stanuju na datoj adresi. Tu može biti jedan od razloga što imamo manji broj ljudi”, kaže Aleksandar Radeta, bivši predsjednik banjalučke izborne komisije.

Više glasača od stanovnika, ali i više školaraca, i to sve po podacima Agencije za statistiku BiH. Broj djece uzrasta od šest do 15 godina koji su upisali školsku 2013/14 godinu, manji je za 42 hiljade u odnosu na popis.

“To spada u onu kvotu od 196 hiljada koja je sporna u ovim popisima i bolje rečeno nije sporna, nego je treba isključiti iz ukupnog broja. To je samo taj dio, 21% od 196 hiljada. To se odnosi i na sve ostale strukture”, objašnjava Stevo Pašalić, demograf.

Još jedan pogrešan podatak Agencije za statistiku je i izmijenjen postotak Srba u Federaciji. Prvobitno je rečeno da ih ima 3,6, a kasnije samo 2,5 odsto. Taj, ali i sve ostale, kako kažu, nelogične podatke, nadležni u Srpskoj iskoristiće kako bi pokušali da ospore rezultate popisa.

(ATV)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender