05. 05. 2021.
Kako nam je bilo na OK Festu

Kako nam je bilo na OK Festu

Kako nam je bilo na OK Festu

Dva automobila puna opreme za prenos koncerta, vječna dilema da li prema Sarajevu (Foči i Tjentištu) ići ”preko Doboja” ili slavnim krivinama prema Kneževu; jedna kafa na 390 kilometara, jedno promašeno skretanje i krave na putu – kratak opis “RTV Kontakt ekspedicije” koja je u četvrtak iz Banjaluke krenula na Tjentište da uživo prenosi koncerte sa ovog muzičkog festivala, u programu Kontakt radija.

Prepun parking i gužva na ulazu u kamp pokazuju da je “OK Fest”, muzički festival koji se događa na Tjentištu početkom jula, iako mu je ovo tek treća godina, naučio da govori, hoda i raste.

Sa iskustvom u live-prenosima, jedinstvenim radijskim poduhvatom koji je Kontakt započeo ove godine, isto bi se moglo reći i za nas. Uostalom, brzina kojom smo montirali naš otvoreni studio, uspostavili sve potrebne veze, priključili kablove i naštimali zvuk – govori sama za sebe.

Kako nam je bilo na OK Festu

“OK Fest”, u odnosu na druge muzičke festivale, ima jednu fantastičnu prednost: mjesto gdje se održava.

Tjentište tj. Sutjeska, mitski je toponim iz NOB-a i ”prestonica” najstarijeg nacionalnog parka u BiH iznad kojeg se s jedne strane izdiže Zelengora sa svojim gorskim očima, a s druge Maglić i Volujak, kroz koje teče ledena Sutjeska i struji vazduh iz hiljadugodišnje prašume Perućice.

Tu se smjestio festival, koji “svojim ciljem, programom i sadržajima nastoji da vrati stari sjaj Nacionalnom parku Sutjeska i postane jedan od značajnijih regionalnih festivalskih događaja”, kako kažu organizatori.

I može se reći, nakon preležanog mamurluka i prve pošteno prospavane noći, da govore istinu.

Taj prostor u NP Sutjeska i jeste bio namijenjen mladima, prije nekoliko decenija. Danas Tjentište oživljava generacija potomaka tih omladinaca – hiljade njih ”zauzmu” sve krevete u hotelima i paviljonima i svaki kvadratni metar slobodnog kampa pored Sutjeske.

Tamo preko rijeke, na fudbalskom terenu, nalazi se velika, glavna bina “OK Festa”, gdje smo ove godine gledali i slušali: Babe, Vlatka Stefanovskog, Lajbah, Who See, Kolju i Grobovlasnike, Bajagu, Edu Majku, Kultur Šok, Viva Vox, a osim zvijezda i legendi regionalne scene, veličinu glavne bine osjetilo je i nekoliko neafirmisanih bendova.

Tu pored bine, kamiona i ograde tri večeri zaredom nalazio se otvoreni studio RTV Kontakt čija ekipa je prenosila koncerte uživo, ugostila izvođače ispred mikrofona i istovremeno uživala isto kao i publika iza ograde, u muzici i svemu onome što čini atmosferu jednog festivala.

Akcija je bila veoma zahtjevna, ali osim automobilima, razdaljinu i probleme smo savladali i voljom, znanjem i iskustvom našeg tima. Nije nimalo lako obezbijediti sve što je potrebno da biste jedan koncert prenosili uživo na svojim radio talasima, a još više napora i uigranosti je potrebno da bi sve proteklo kako treba u vanrednim okolnostima, stotinama kilometara daleko od redakcije i pri promjenjljivim vremenskim uslovima.

”Svemir” nam je bio granica – i bukvalno – jer je jedan satelit ovaj put bio standardan dio naše opreme.

Naši voditelji nisu štedjeli glasa, vremena i kalorija da sve protekne u najboljem redu i da se opravda povjerenje naših slušalaca.

Osim njih, najveća satisfakcija Kontaktu su pozitivne reakcije izvođača, muzičara i svih onih koji su posjetili naš otvoreni studio.

Neki od nas ”uživo” su svjedočili i o trodnevnom životu u kampu festivala, čekali red za tuš i umivanje, dvoumili se oko kupanja u bazenu, napunjenom ledenom vodom iz Sutjeske, gomilali konzerve piva ispred šatora, visili na “OK stejdžu” slušajući ZAA, Dječake, Artan Lili… i trudili se da ostanemo na nogama tokom after partija.

Ko je htio mogao da je da uplati rafting na Tari, ili planinarenje do Trnovačkog jezera – to je ono jezero koje na fotografijama izgleda kao srce – a neki koji su ga imali, u jezeru su se i okupali.

Imali smo i bioskop u ”Cinema zoni”, zahvaljujući Operaciji Kino i Sarajevo Film festivalu, a u sklopu dnevnog programa festivala je organizovana i panel diskusija o temi: Omladinski turizam – primarni turistički proizvod regiona gdje je zaključeno da zajedničkim snagama, a uz pomoć Vlade RS i sponzora, treba još više raditi na unapređenju turističke ponude i brendiranju Nacionalnog parka Sutjeska.

Ko je jednom vidio Sutjesku brendiranje mu više nije potrebno.

Taj je u ponedjeljak ujutru, kada je došlo vrijeme za odlazak – dok se magla se podizala iz krošnji okolnih šuma, a prvi zrak sunca svjetlucao u bistroj rijeci i sušio nakvašene šatore; binski radnici rasklapali glavnu binu, neki drugi čistili smeće sa tribina; nenaspavani kamperi lijeno su ustajli sa duple kafe iz restorana na bazenu i pakovali ruksake – Tjentište sa sobom ponio na nogama, u očima, neobrijanim bradama ili u prašini na nalakiranim noktima.

Što se tiče naše vrijedne i umorne ekipe: na OK Festu ili bilo kom drugom koncertu i festivalu, obratite pažnju na glavnu binu – mi smo uvijek tu negdje pored.

Sve ostalo možete čuti u našem programu – uživo!

(mojKontakt/foto: mojKontakt i OK Fest)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender