18. 05. 2021.
Vučić: Otvaranje poglavlja 19. jula u Briselu

Vučić: Otvaranje poglavlja 19. jula u Briselu

Vučić: Otvaranje poglavlja 19. jula u Briselu

Poglavlja 23 i 24 u pregovorima Srbije o članstvu sa EU biće najvjerovatnije otvorena 19. jula, saznaje Tanjug iz dva izvora. Dizanje rampe dogovoreno je u Parizu, gdje se održava Samit o Zapadnom Balkanu.

Kako je Tanjug ranije prenio informacije iz diplomatskih izvora da bi, ukoliko dođe do konsenzusa među zemaljama članicama, poglavlja 23 i 24 mogla biti otvorena najranije 18. jula, kada u Briselu počinje dvodnevni sastanak Savjeta ministra spoljnih poslova EU.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić  “prognozirao” je takav ishod, rekavši da “ne bi isključio” mogućnost da se u neformalnim razgovorima sa predstavnicima Hrvatske i sa evropskim zvaničnicima, riješi problem blokiranja otvaranja poglavlja 23 i 24.

On je uoči odlaska u Pariz rekao u Beogradu da će o ovom pitanju razgovarati sa njemačkom kancelarkom i evropskim zvaničnicima, tačnije da će tražiti da čuje razloge blokadi, budući da je Srbija učinila sve što je do nje.

U međuvremenu je procurilo da je Britanija dala saglasnost, pošto se prije izvjesnog vremena saznalo da ima izvjesne “tehničke” rezerve.

Inače, u Briselu su poglavlja 23 i 24 ponovo na dnevnom redu, na sastanku radne grupe Savjeta zaduženog za proširenje i zemlje u procesu pristupnih pregovora.

Prema najavama iz Londona, očekuje se da će ovog puta Velika Britanija dati svoju zvaničnu saglasnost na otvaranje poglavlja koje se odnosi na pravosuđe i osnovna prava.

Prema ranijim informacijama Tanjuga, u toku su intenzivni razgovori sa Hrvatskom, kako bi se poslije više od tri mjeseca blokade, na početku slovačkog predsjedavanja Evropskim savjetom, postigao konsenzus svih zemalja članica EU o otvaranju novih poglavlja u pristupnim pregovorima sa Srbijom.

Slovačka je najavila da očekuje da će tokom narednih šest mjeseci njenog predsedavanja Unijomj Srbija napredovati i otvoriti više poglavlja u pristupnim pregovorima.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender