18. 05. 2021.
Za bezbrižan odmor osiguranje ili ino-obrazac

Za bezbrižan odmor osiguranje ili ino-obrazac

Za bezbrižan odmor osiguranje ili ino-obrazac

Da ljetovanje ne bi postalo noćna mora zbog povrede ili bolesti, stanovnici RS bi trebalo da prije odlaska na odmor izvade besplatne ino-obrasce ili uplate polisu putničkog osiguranja kako bi izbjegli troškove liječenja.

Bilo da idu na pet, deset ili 15 dana, iz Fonda zdravstvenog osiguranja, kao i iz mnogih osiguravajućih kuća, apeluju da nije pametno putovati bez ikakvog osiguranja.

 

Oni koji ne žele da uplaćuju polise putničkog osiguranja, imaju mogućnost da od Fonda zdravstva dobiju besplatne ino-obrasce, uz pomoć kojih imaju pravo na besplatnu zdravstvenu zaštitu u svim zemljama sa kojima BiH ima potpisane sporazume o socijalnom osiguranju.

– Ino-obrazac se izdaje na period do 60 dana u toku godine – objašnjavaju u Fondu.

Napominju da FZO pokriva troškove samo u slučaju hitne medicinske pomoći, odnosno medicinskih usluga koje nije moguće odgoditi dok je osiguranik na odmoru.

– Njime ne pokrivamo nikakve troškove „ciljanog“ liječenja prilikom odlaska u inostranstvo i važno je da svi znaju da ino-obrazac nije isto što i putno osiguranje koje pokriva i druge rizike – dodali su u Fondu.

Tokom 2015. godine FZO RS je izdao 36.681 ino-obrazac, od čega se trećina odnosila na putovanja u Crnu Goru, a trećina na putovanja u Hrvatsku.

  • BiH ima potpisane sporazume o socijalnom osiguranju sa Srbijom, Crnom Gorom, Hrvatskom, Makedonijom, Slovenijom, Mađarskom, Turskom, Holandijom, Austrijom, Njemačkom, Italijom, Belgijom i Luksemburgom.

Sporazumi su potpisani i sa Velikom Britanijom, Češkom i Slovačkom, ali za te zemlje se ne izdaju ino-obrasci, jer su drugačije regulisani i bitno je da osiguranici, ako im zatreba medicinska pomoć u tim zemljama, kod sebe imaju pasoš BiH.

Šta je potrebno uraditi prije odlaska na put da biste dobili besplatan ino-obrazac?

– javiti se porodičnom ljekaru, koji izdaje uvjerenje o zdravstvenom stanju, odnosno sposobnosti za put

– na osnovu uvjerenja porodičnog ljekara u nadležnoj poslovnici Fonda dobijate ino-obrazac

– sa ino-obrascem javiti se zdravstvenom osiguranju zemlje gdje se putuje, koje izdaje bolesnički list koji je moguće koristiti poput zdravstvene knjižice

– u hitnim slučajevima ino-obrazac moguće dati direktno u zdravstvenoj ustanovi u zemlji gdje se boravi, a iz nje će kontaktirati FZO

– ako se desi da i pored ino-obrasca platite usluge, ponijeti račune i tražiti refundaciju troškova od Fonda.

(Glas Srpske)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender