15. 05. 2021.
Završena likovno-ekološka kolonija, umjetnici apeluju za spas Bardače

Završena likovno-ekološka kolonija, umjetnici apeluju za spas Bardače

Završena likovno-ekološka kolonija, umjetnici apeluju za spas Bardače

Likovno-ekološka kolonija na Bardači, koja se održava već 33 godine, jedna je od najznačajnijih kolonija na ovim prostorima, a njen fundus od 590 umjetničkih djela predstavlja značajno kulturno-istorijsko nasljeđe za cijelu Republiku Srpsku, rekla je na zatvaranju ove likovne manifestacije, viši kustos Muzeja RS, Slavka Mirosavljević.

Ona je istakla da je osnovni smisao bardačke kolonije povezivanje umjetnosti i ekologije, a 11 umjetnika iz tri zemlje kroz 35 radova je uputilo jasnu poruku da je ekološki svijet u ovom rezervatu u značajnoj mjeri narušen.

Okrugli sto na temu devastacije Bardače održao je predstavnik Centra za životnu sredinu iz Banjaluke, Viktor Bijelić, koji je rekao da je jedna sorta kukuruza nadjačala 178 vrsta ptica, od kojih je najveći broj zauvijek napustio svoja staništa.

„Bardački ribnjaci su isušeni kako bi se gajile žitarice, a drveće posječeno, zbog čega su nestale rijetke vrste ptica. Od 11 jezera sada su ostala samo dva. Godinama sam se borio sa grupom entuzijasta da se ovaj prostor proglasi zaštićenim područjem, ali nismo uspjeli. Ovdje su postojale sve perspektive za razvoj naučnog, obrazovnog, agro i eko turizma, ali šanse za to su sada minimalne“, istakao je Bijelić.

Likovni kritičar iz Banjaluke, Aleksandar Grandić, podsjetio je da se u fundusu bardačke kolonije čuva koncert za orkestar i žabe, što je unikatna kompozicija nezabilježena na ovim prostorima.

„Ovaj eko kompleks je pravo bogatstvo i mora se sačuvati po svaku cijenu. Sa jezerima prepunim riba, doći će i ptice, a za njima turisti i umjetnici. Time će stići i finansijski efekat od čega će koristi imati lokalno stanovništvo, ali i cijela Republika Srpska“, naglasio je Grandić.

Sekretar bardačke kolonije, Stevan Umljenović, rekao je da mnogi umjetnici iz Novog Sada, koji su ranije redovno dolazili, sada ne žele da dolaze na koloniju, jer time izražavaju bojkot protiv uništavanja ovog močvarnog kompleksa.

„Bardačka kolonija u zadnje dvije godine proživljava najteži period u svojoj istoriji. Pored narušavanja flore i faune, suočeni smo sa finansijskim teškoćama, jer teško uspijevamo pokriti sve troškove, u čemu nam je isključivo pomoglo 27 sponzora. Opštinska uprava nam je prebacila dio sredstava, a ostatak će tek nakon deblokade računa, dok iz resornog ministarstva još uvijek nisu doznačena sredstva, ali se nadam da ćemo ih dobiti do kraja godine“, rekao je Umljenović.

On je napomenuo da je kolonija održana isključivo zahvaljujući radnicima Centra za kulturu i sport iz Srpca, koji su neumorno radili, iako im kasni čak 15 plata, a vratili su i dva radnika iz penzije kako bi im pomogli u organizaciji, zbog čega su ih nagradili umjetničkim slikama.

Govoreći o finansijskim problemima, Umljenović je naglasio da je načelnik opštine, Drago Ćirić, prebacio sva sredstva koja su planirana budžetom, ali da menadžment ustanove nije obezbijedio preostala sredstva potrebna za rad ustanove, zbog čega je uputio apel Skupštini opštine da nakon deblokade parlamenta, razmisli o imenovanju novog rukovodioca Centra za kulturu i sport.

Na zatvaranju kolonije bili su brojni predstavnici javnog i kulturnog života srbačke opštine, među kojima i predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i sport, Nemanja Petković i predsjednik Skupštine opštine Srbac, Zoran Đukić. Sekretar kolonije, Stevan Umljenović, posebno je pohvalio pomoć koju pruža predsjednik srbačkog parlamenta, jer je i prošle godine materijalno pomogao održavanje kolonije.

Obraćajući se prisutnima, predsjednik Zoran Đukić je slikarima poželio puno uspjeha u budućem radu, a koloniji da potraje još najmanje jedan vijek. On je svim umjetnicima uručio skromne poklone.

Ove godine po prvi put nije uručena nagrada za najuređeniji životni i radni prostor, jer nijedan od kandidata nije zadovoljio kriterijume žirija.

Na završnoj svečanosti prikazan je kratki video klip akademskog slikara Zdravka Кrulja koji govori o radu prošlogodišnjeg saziva bardačke kolonije.

Na bardačkoj koloniji su učestvovali akademski slikari Isidora Ivanović i Zoran Кrulj iz Beograda, Zdravko Кrulj iz Podgorice, Marin Milutinović, Nevena Milašinović i Jagoda Šestić iz Banjaluke, Boris Eremić iz Prijedora i studenti Akademije likovnih umjetnosti, David Dronjak i Davor Grabovac iz Banjaluke, Milica Majstorović iz Gradiške i Milica Vukojević iz Prijedora.

Među njima je bilo i sedam polaznika škole slikanja, i to Dragan Lazić iz sitneške i David Кusić, Marija Nuždić i Jelana Đaković iz srbačke osnovne škole, Lara Vrančić iz Banjaluke i Elena Ilić i Milica Selak iz Laktaša.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender