06. 05. 2021.
Dolina heroja – memorijalni spomenik u NP ”Sutjeska”

Dolina heroja – memorijalni spomenik u NP ”Sutjeska”

Dolina heroja – memorijalni spomenik u NP ”Sutjeska”

Dolina heroja je memorijalni spomenik posvećen bitci na Sutjesci koja se odigrala 1943. godine. Spomenik poginulim borcima postavljen 1971. godine i rad je kipara Miodraga Živkovića. Ispred spomenika je spomen kosturnica u kojoj je sahranjen 3301 borac.

Spomenik zadivljuje svojom masivnošću i vanjskim izgledom. Sastoji se od dvije kamene gromade izgrađene od bjelog cementa visine 19 m koje simbolišu surovi prostor na kojem se bitka odigrala ostavljajući iza sebe duboke kanjone rijeka i težeći ka sniježnim vrhovima planina ka izlazu u pobjedu. Kraci na spomeniku simbolišu taj prodor a prostor između je simbolika slobodnog prostora unutar jedinica koje su sa sobom spašavale ranjenike i nemoćne.

Kroz prostor između dvije gromade nastavljaju se stepenice do visokog amfiteatralnog oblika sve do mermernih traka na kojima su ispisana imena 16 udarnih brigada, ime centalne bolnice i Vrhovnog štaba. Sa donje strane spomenika je spomen kosturnica u kojoj je sahranjen 3301 borac od 7860 poginulih u toku pete neprijateljske ofanzive, a dalje vode dvije staze u obliku violine ka magistralnom putu Beograd –Dubrovnik.

Na prostoru Tjentišta je 1943. godine bila najsudbonosnija bitka NOR-a, bitka koja je uticala na istoriju evropskih naroda, borba protiv fašizma. Događaj se dogodio u zanimljivom prirodnom ambijentu koji će u znak sjećanja na slavne dane podstaknuti ideju da se na ovom mjestu izgradi grandiozni spomenik i da se širi prostor oko njega proglasi Nacionalnim Parkom. Najviši državni i politički vrh tadašnje Jugoslavije je dao ideju i podršku za izgradnju cjelovitog memorijalnog kompleksa na Tjentištu odnosno u Dolini heroja. Predsjednik Tito je otkrio spomenik

 

 

 

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender