17. 05. 2021.
Produžena izložba “Četvorice” u Kamenoj zgradi

Produžena izložba “Četvorice” u Kamenoj zgradi

Produžena izložba “Četvorice” u Kamenoj zgradi

Izložba „Na putevima modernizma: Misirlić, Simić, Ćurić i Štaljo“ postavljena u Kamenoj zgradi tvrđave Kastel biće produžena do kraja avgusta. Podsjećamo da je ova izložba priređena povodom svečanog otvaranja Kamene zgrade i ozvaničenja završetka radova na obnovljenom dijelu tvrđave Kastel (19. aprila 2016. godine) u produkciji Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske

„Riječ je o izložbi koja ima za cilj da pokaže zajedničke karakteristike slikarstva druge polovine XX vijeka na bosanskohercegovačkom prostoru, bazirane na opštoj žudnji za pronalaženjem vlastitog identiteta. U tom smislu pojava grupe „Četvorica“ (1955-1961), sastavljenoj od tada mladih umjetnika Misirlića, Simića, Ćurića i Štalje, u uspavanoj banjalučkoj sredini, polovinom šezdestih godina, marginalizovanoj u odnosu na vodeća umjetnička strujanja jugoslovenskog umjetničkog prostora, nije samo zračila romantičarskim zanosom i mladalačkim entuzijazmom, već je bila i temelj novog kulturnog zamaha sa svim svojim usponima i padovima.

Za umjetnost koju su stvarala „Četvorica“, posmatranu iz današnjeg ugla i evidentne istorijske distance, može se reći da je bila otvorena, radoznala, samosvjesna umjetnost, a protiv zatvaranja u najuže lokalne okvire“, saopšteno je iz Muzeja savremene umjetnosti RS.

Predstavljeno je preko 70 djela banjalučkih umjetnika iz fundusa MSU RS, Kulturnog centra-Banski dvor i Gradske uprave Banja Luka.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender