17. 05. 2021.
Avast Antivirus kupuje AVG za 1,3 milijarde dolara

Avast Antivirus kupuje AVG za 1,3 milijarde dolara

Avast Antivirus kupuje AVG za 1,3 milijarde dolara

Avast Software je upravo objavio da kupuje svog rivala, antivirusnu kompaniju AVG, za 1,3 milijarde dolara u gotovini. To znači da će ove dvije kompanije nakon spajanja imati bazu od ukupno 400 miliona korisnika, kao i 16 miliona mobilnih korisnika.

Tom prilikom, izvršni direktor Avast Softwarea, Vince Stecklee, izjavio je da će ih ovo spajanje kompanija nastalih u Češkoj, dovesti u bolju poziciju kada je riječ o iskorištavanju novih mogućnosti koje ih čekaju u budućnosti, jer dvije kompanije dijele zajedničku kulturu i imaju istu misiju.

Iz AVG-a, tvrde da ova odluka o spajanju kompanija odgovara i njihovim dioničarima, jer omogućava objema kompanijama da zajedničkim snagama postanu lider na rastućem tržištu online sigurnosti.

Avast! je antivirusni program, proizvod AVAST Software a.s. (prije poznatija kao ALWIL Software a.s.), koja ima sjedište u Pragu, Češkoj. Prvi put je objavljen 1988. godine. Avast! je baziran na komponenti za skeniranje koja je ovjerena od strane kompanija ICSA Labs i West Coast Lab’s Checkmark, te ima ugrađenu anti-spyware tehnologiju, anti-rootkit i mogućnost samo zaštite. Primio je nekoliko Virus Bulletin VB100 nagrada poput onih za otkrivenih 100% “podivljalih” virusa, a u prošlosti je dobitnik nagrade Secure Computing Readers’ Trust Award. Ime Avast je proizašlo od imena “Anti-Virus – napredni set alatki” (engl. Anti-Virus — Advanced Set).

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender