16. 05. 2021.
Banja Luka: Otvorena izložba posvećena Tesli (FOTO)

Banja Luka: Otvorena izložba posvećena Tesli (FOTO)

Banja Luka: Otvorena izložba posvećena Tesli (FOTO)

Povodom 160 godina od rođenja srpskog naučnika Nikole Tesle, u banjalučkom Domu omladine danas su izložene inovacije učenika srednjih škola iz Banjaluke nagrađene na ovogodišnjem “Inostu mladih”.

Osim detalja u vezi sa životom i djelom Nikole Tesle, posjetioci mogu vidjeti brodić na daljinsko upravljanje koji su radili učenici Tehničke škole, dron za geodetska računanja i snimanja koji su napravili učenici Građevinske škole i Teslin transformator Škole učenika u privredi.

Pomoćnik ministra nauke i tehnologije Republike Srpske Biljana Vojvodić istakla je da je resorno ministarstvo sa zadovoljstvom podržalo ovu izložbu.

“Ministarstvo podržava rad Saveza inovatora Republike Srpske i drugih organizacija inovatora, kao i inovatore pojedince. U sklopu toga je organizovana i ova izložba kao i niz drugih manifestacija koje priprema Savez inovatora povodom 160 godina od Teslinog rođenja. Samo prošle sedmice je ovim povodom održana izložba i u Akademiji nauka i umjetnosti Republike Srpske”, podsjetila je Vojvodićeva.

Ona je posebno najavila ovogodišnje 10. “Takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju”, koje organizuju zajedno sa Ministarstvom prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije.

“Ove godine smo napravili obimniju kampanju koja je rezultovala većim brojem prijava mladih inovatorskih timova. Nadamo se da ćemo imati kvalitetne tehnološke inovacije koje ćemo kvalitetno nagraditi”, istakla je Vojvodićeva.

Predsjednik Udruženja inovatora grada Banjaluka Ana Lojić je rekla da je cilj manifestacije koju organizuju zajedno sa Savezom inovatora Republike Srpske upravo da mladi pokažu svoje izume.

Izložba će trajati devet dana, a svi posjetioci mogu da je obiđu u periodu od 10.00 do 20.00 časova.

Otvaranju su prisustvovali i predstavnici Privredne komore Republike Srpske, Gradske razvojne agencije, Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća, grada Banjaluka, preduzeća “Elektrokrajina” i drugi.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender