06. 05. 2021.

Čubrilović: Postoji saglasnost za održavanje referenduma o 9. januaru

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović istakao je da u Srpskoj postoji politička saglasnost za održavanje referenduma o 9. januaru, Dan Republike.

Čubrilović je rekao novinarima u Doboju da je referendum danas na Kolegijumu Narodne skupštine Republike Srpske samo pomenut pod tekućim pitanjima.

On je naveo da od SNSD-a još nema zvaničnog zahtjeva da se referendum održi isti dan kad i lokalni izbori.

“Mislim da treba da se uvaži mišljenje ljudi koji su pripremali apelaciju sudu, kao i da se razmotri da li su iskorištene ostale pravne mogućnosti”, rekao je Čubrilović.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas Srni da je ovaj poslanički klub sakupio dovoljan broj potpisa poslanika vladajuće većine za zakazivanje posebne skupštinske sjednice o referendumu o Danu Republike Srpske.

“Naredne sedmice bi trebalo da uputimo zvaničan zahtjev za održavanje posebne skupštinske sjednice, jer želimo da se u ovu priču uključe i ostale političke partije iz Republike Srpske”, rekao je Višković.

On je istakao da SNSD želi da bude postignuto jedinstvo svih političkih partija iz Republike Srpske o zakazivanju posebne skupštinske sjednice o referendumu o Danu Republike Srpske.

Najviši zvaničnici Srpske i njeni predstavnici u institucijama BiH, te lideri najjačih političkih partija potpisali su 29. novembra prošle godine zajedničku izjavu kao odgovor na odluku Ustavnog suda BiH da proglasi neustavnim odredbe Zakona o praznicima Republike Srpske, kojima je propisano da se 9. januara obilježava Dan Republike.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender