17. 05. 2021.
Organska gnojiva iz kućne radinosti

Organska gnojiva iz kućne radinosti

Organska gnojiva iz kućne radinosti

Ljetna sezona u punom je jeku i vrijeme je da povrće u vašem urbanom vrtnom kutku počastite bogatom dozom nutrijenata važnih za razvoj najboljeg uroda koji biljka može dati. Tokom organskog vrtlarenja radi stvaranja zdravog i samodostatnog ekosistema vrtlar se pri prihranjivanju oslanja na prirodna gnojiva poput stajskoga đubra, biljnih kompota, humusa od kalifornijskih glista ili komposta. Ali, preduslov da će biljka ujednačeno apsorbovati hranjive tvari je da se povrće uzgaja u kvalitetnoj i rastresitoj zemlji koja će omogućiti dobar razvoj korjenastog sistema.

Iako se u vrtnim centrima mogu nabaviti već pripremljene mješavine organskog gnojiva u tekućem i krutom obliku, jedan dio tog blaga može se pribaviti i iz vlastite kuhinje. Kompostiramo li kuhinjski biootpad, nusproizvod tog procesa prirodne razgradnje organske materije biće idealno gnojivo za povrće na balkonskoj gredici. Ali, prije nego što posegnemo za kuhinjskim namirnicama, upoznajmo se s elementima koji su najvažniji za regulisanje svih stadija u razvoju biljke. Azot (Dušik, nitrogen), fosfor i kalijum, poznatiji po skraćenici NPK, od presudne su važnosti ako nam je namjera uzgojiti zdravo i lijepo povrće na balkonskoj gredici.

 

Dohrana iz kuhinjskog ormarića

Gotovo u svakom kućanstvu jaja su neizostavna namirnica u svakom frižideru, a upravo su ljuske od jajeta izvrstan izvor kalcijuma (Ca) za vaše povrće. Taj element presudan je za stanični rast, a nedostatak kalcijuma često se očituje kao vršna trulež, što je fiziološki poremećaj koji se javlja na plodovitom povrću. Ljuske od jajeta mogu se usitniti u mlinu za kavu ili se zdorbljene ljuske potope u vodu kojom se poslije zalijeva povrće. Željezo (Fe) još jedan je izvor mikronutrijenata nužan za proizvodnju hlorofila, a može se nadoknaditi iz vode u kojoj se kuhao špinat. Gorku so koristićemo kod biljka koje pokazuju znakove zastoja u razvoju, a stariji listovi poprimaju žutu boju dok lisne žile ostaju tamnozelene boje, kao što je u slučaju nedostatka magnezija (Mg). Čak i toz od kafe može poslužiti kao učinkovita dohrana za povrće i jeftin izvor azota, ali i malih količina kalicijuma I fosfora. Ali, kafa je blago kisela tako da redovno zalijevanje jestivih biljaka treba ograničiti na one koje vole kiselo zemljiište, kao što su borovnice.

biljke kafa

Kopriva, bogat izvor azota

Priprema i upotreba biljnoga gnojiva stara je iskušana metoda dohrane biljaka, čija izrada nije zahtjevna, pa čak i za početnike u vrtu. Biljke koje gnojimo tom fermentisanom tekućinom dobiće gnojivo koje će sadržavati puno više hranjivih elemenata nego ona kupovna.

Recept: Na 10 l kišnice dodaje se otprilike 1 kg grubo usitnjenog svježeg lista koprive. Nakon dva do tri dana počeće fermentacija, zbog čega će se na površinu početi dizati pjenasti mjehurići. Ovisno o vremenu i temperaturi, gnojivo je nakon tri sedmice spremno za upotrebu.

biljke kopriva

Humusni čaj

Otopina humusa kalifornijskih glista i melase takođe je izvrsna nutritivna bomba za prihranjivanje povrća. Štaviše, za razliku od pripravka od koprive koji zaudara na sumpor, humusni čaj ima neutralniji miris pa se može držati u kući.

Recept: Dvije šolje dobro kompostiranog humusa kalifornijskih glista promiješati s dvije supene kašike melase u posudi s kišnicom ili vodom koja je odstajala preko noći. Otopinu treba dobro promiješati i to više puta tokom 24 sata da bi se stvorili povoljni uslovi za razvoj mikroorganizama koji vole puno kiseonika. Tako pripremljenu otopinu jednostavno zalijemo po tlu oko korijena biljke, a ako se dobro profiltrira, može se koristiti i za folijarnu prihranu biljaka – prskanjem po lišću, biljka upija hranjive sastojke kroz list.

Dvostruka uloga mlijeka

Osim što će ojačati biljku, otopina mlijeka i vode vrlo je učinkovita u zaštiti plodovitog povrća, poput paradajza, od gljivičnih bolesti. Razrijeđenom mješavinom u omjeru 1:10 biljka se preventivno može prskati svaki drugi dan za vrijeme najhladnijeg dijela dana.

(jutarnji.hr)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender