09. 05. 2021.
Vlasnik MI “Gavrilović” optužen za ratno profiterstvo

Vlasnik MI “Gavrilović” optužen za ratno profiterstvo

Vlasnik MI “Gavrilović” optužen za ratno profiterstvo

Uskok je nakon provedene istrage u petak podigao optužnicu protiv Đure Gavrilovića kojega tereti da je tokom rata kupio više kompanija iz sastava mesne industrije Gavrilović, s dva miliona KM namijenjenih odbrani Hrvatske, čije mu je korištenje omogućio tadašnji ministar finansija Jozo Martinović.

Ne otkrivajući identitet Uskok je na internet stranici objavio da Gavrilovića, koji je austrijski državljanin, sumnjiči za poticanje na zloupotrebu položaja i ovlaštenja. Ali, kako se navodna zloupotreba dogodila od 11. novembra 1991. do kraja oktobra 1992. godine, terete ga po odredbama Zakona o nezastarijevanju krivičnih djela ratnog profiterstva i krivičnih djela iz procesa privatizacije.

U optužnici stoji da je Gavrilović za vrijeme rata i stanja opasnosti za održivost teritorijalnog integriteta i suvereniteta Hrvatske, iskoristio ratne okolnosti i otežan rad državnih tijela pri nabavci oružja i opreme za potrebe odbrane s ciljem da sebi pribavi značajnu nepripadajuću materijalnu korist.

To je navodno učinio kroz sticanje više kompanija u stečaju koje su procijenjene na gotovo 68 miliona tadašnjih njemačkih maraka. Gavrilović je potom preuzeo obavezu plaćanja nešto više od 3,3 miliona maraka za te kompanije u roku od 90 dana, iako za takvo plaćanje, po tvrdnji Uskoka, nije imao novca niti namjeru osiguranja iz privatne imovine.

Nakon toga je, “znajući da jedna osoba od koje je prethodno tražio pomoć u pribavljanju novca za kupovinu” firmi u stečaju na svom inostranom računu drži dva miliona maraka za potrebe odbrane Hrvatske od ratnog ministra finansija Joze Martinovića zatražio da toj osobi naloži da novac uplati u njegovu korist.

Martinović je to, po tvrdnjama tužilaštva, učinio početkom 1992. godine kako bi Gavriloviću omogućio sticanje značajne nepripadajuće materijalne koristi. Nakon što je vlasnik računa po nalogu ministra finansija na inostrani Gavrilovićev račun uplatila dva miliona maraka, Gavrilović je tim novcem, uz dodatno pribavljeni novac, uplatio kupovinu. Tužilaštvo tvrdi da se na taj način, na štetu države koja je tada bila u ratu, okoristio za preko 7.8 miliona kuna.

Nakon pokretanje istrage krajem novembra 2014. godine Gavrilović je tvrdio da je riječ o hajki države i da je kupovina Mesne industrije Gavrilović u stečaju provedena zakonito. “Uvjeren sam da ovo predstavlja nastavak hajke državnih institucija zbog međunarodne arbitraže u kojoj Mesna industrija Gavrilović potražuje odštetu od Republike Hrvatske.

Pritiscima na mene lično, moju porodicu te kompaniju Gavrilović želi se uticati na konačnu odluku arbitražnog suda”, stoji u njegovom saopštenju. Njegov advokat Rajko Čogurić kasnije je na rješenje o istrazi podnio žalbu koja je odbijena, iako je obrana tvrdila da su inkriminacije kontradiktorne. U zahtjevu se, rekao je advokat, ukazuje da u ratno vrijeme nije funkcionisala pravna država, ali po njemu to nije istina jer je, kako tvrdi, uprkos ratu i ratnoj opasnosti država savršeno funkcionisala.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender