06. 05. 2021.
Optužnica protiv sedam lica zbog šverca oružja

Optužnica protiv sedam lica zbog šverca oružja

Optužnica protiv sedam lica zbog šverca oružja

Tužilaštvo BiH optužilo je sedam lica za nabavku, krijumčarenje i prodaju na crnom tržištu oružja i municije, koje se koristi u izvršenju krivičnih djela.
Optužnica je podignuta protiv Izeta Redžovića /46/, državljanina BiH i Srbije, Harisa Hodžića /33/, Mustafe Šemića /57/, Nikole Pandže /59/, Muhameda Mehmetija /38/, Mensada Sijarića /55/, svi državljani BiH i Marija Prce /38/, državljanina BiH i Hrvatske.Oni su optuženi da su u više navrata ilegalno nabavljali oružje, uglavnom pištolje, raznih proizvođača i kalibara, zajedno sa municijom, koje su u skrivenim mjestima u vozili, krijumčarili sa ciljem dalje prodaje na ilegalnom tržištu, gdje oružje nabavljaju lica koja ga koriste prilikom izvršenja krivičnih djela.

Optužnica ih tereti i da su oružje krijumčarili iz BiH na područje Srbije, i Njemačke, i na taj način ostvarili značajnu imovinsku korist, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Prilikom pretresa kuće i prostorija koje koriste Pandža i Prce pronađeno je više desetina komada oružja, pištolja, pušaka, prigušivača i veća količina municije koja je zaplijenjena.

Izeta Redžovića optužnica tereti da je organizovao grupu ljudi, a s ciljem posredovanja u međunarodnom krijumčarenju oružja bez potrebnih dozvola i odobrenja, dok su Hodžić, Šemić, Pandža, Sijarić, Prce i Mehmeti optuženi da su kao pripadnici organizovrane grupe učestvovali u krijumčarenju oružja i municije.

Tužilaštvo BiH navodi da se, zajedno sa partnerskim policijskim i bezbjednosnim agencijama, intenzivno bori protiv krijumčarenja oružja i municije jer se ovo oružje na crnom tržištu najčešće koristi prilikom izvršenja raznih krivičnih djela, te se na taj način direktno ugrožava bezbjednost građana BiH.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender