16. 05. 2021.
Radnici slučajno probili cijev, pola Borika ostalo bez vode

Radnici slučajno probili cijev, pola Borika ostalo bez vode

Apel poslodavcima povodom visokih temperatura

Ministarstvo rada i boračko- invalidske zaštite Republike Srpske apeluje na sve poslodavce da, zbog izuzetno visokih temperatura vazduha, izvrše preraspodjelu radnog vremena i tako zaštite zdravlje radnika.

S obzirom da u zakonodavstvu Republike Srpske nisu propisani minimalni zahtjevi u pogledu uslova rada radnika na otvorenom u nepovoljnim mikroklimatskim uslovima ( kao što je velika vrućina), a nije propisano ni pri kojim bi mikroklimatskim uslovima poslodavci trebali da obustave radove(jer postoji opasnost po život i zdravlje radnika), ministar Milenko Savanović poziva poslodavce Republike Srpske da radno vrijeme na otvorenom prilagode vremenskim uslovima i tako zaštite zdravlje svojih radnika.

– Nesporno je da učestale vrućine utiču na zdravlje radnika, posebno onih koji rade na otvorenom i duže vrijeme su izloženi suncu zbog obaveza prema poslu, zbog čega dolazi do pada koncentracije u radu i mogućnosti povrijeđivanja radnika.

Međunarodni standard ISO 7243 definiše uslove i kriterijume izvođenja radova u uslovima visokih temperatura, a jedna od mjera je izbjegavanje rada u najtoplijem dijelu dana.

Stoga, apelujem na poslodavce da i oni primjene ovaj standard i da izvrše preraspodjelu radnog vremena, te da se radnici ne nalaze na otvorenom u najtoplijem dijelu dana, naglašava ministar Savanović uz napomenu da i za rad u zatvorenim prostorijama treba obezbijediti rashlađivanje prostorija kako bi se zaštitilo zdravlje radnika.

U skladu sa gore pomenutim standardom u zavisnosti od utvrđenog toplotnog indeksa koji je mjerodavan za uslove rada na otvorenom, u uslovima visokih temperatura predviđeni su načini izvođenja radova i mjere rada za date uslove kao i preporuke za poslodavce i radnike vezano za prevenciju, koje će pomoći da se rizik od izloženosti visokim temperaturama na radnom mjestu svedu na najmanju moguću mjeru.

Te mjere su:

organizacija posla, što obuhvata preraspodjelu radnog vremena, rotacija poslova, izbjegavanje rada u najtoplijem dijelu dana (od 11 do 15 časova), uvođenje dodatne radne snage kod ekstremnih uslova, osiguranje odgovarajuće rashlađene prostorije za odmor, nošenje lagane zaštitne odjeće i obuće.

Ministar Savanović je uvjeren da će preraspodjelom radnog vremena poslodavci prepoznati svoj interes i istovremeno pokazati razumijevanje i solidarnost sa zaposlenim, a na taj način zaštiti zdravlje svojih radnika.

(RTRS)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender