18. 05. 2021.
Da li i vi prekrivate kameru na računaru?

Da li i vi prekrivate kameru na računaru?

Da li i vi prekrivate kameru na računaru?

Da bi zaštitili privatnost, mnogi korisnici primjenjuju različite metode kako bi sklonili svoje povjerljive podatke od radoznalih očiju u današnjem onlajn svijetu, uključujući i sakrivanje računara. Ipak, brojna istraživanja kompanije Kaspersky Lab ukazuju na to da je nedovoljan broj korisnika svestan rizika, a da oni koji su svesni, koriste pogrešne metode kako bi ostali bezbjedni na internetu.

Istraživanje ukazuje na činjenicu da internet-korisnici praktikuju različite metode kako bi zadržali svoju privatnost. Jedan od pet korisnika (22 %) priznao je da pokriva veb-kameru kako bi zaštitio privatnost. Iako to jeste korisno, važno je da korisnici znaju da pokrivanjem veb kamere ne mogu spriječiti presretanje audio-signala i zaštititi se od hakera i zlonamjernih grupa koje žele da ih prisluškuju.

Više od četvrtine internet-korisnika (27 %) čuva svoje poverljive podatke na uređajima koji nemaju pristup internetu, vodeći se razmišljanjem da će im na taj način bezbijednost podataka biti zagarantovana. Međutim, iako je ova teorija zasnovana na logičkom razmišljanju, i od ključnog je značaja za obezbeđivanje rezervnih kopija podataka od posledica “ransomware” napada, moguće je zaraziti uređaj i bez prisustva internet-konekcije, preko inficiranog mobilnog telefona ili USB uređaja.

Otprilike 19 % ispitanika priznalo je da izbjegava veb-Stranice kao što su Google i Facebook, zato što tu mogu biti prikupljani njihovi lični podaci, uprkos činjenici da je danas standardna praksa za skoro sve veb-stranice da prate ponašanje korisnika i prikupljaju određene podatke o njima.

 

mark-zuckerberg-laptop
I najveći u IT svijetu koriste jednostavne metode za zaštitu od špijuniranja i nedozvoljenog prikupljanja podataka (Mark Zuckerberg)

 

Pored toga, 8 %  paranoičnih ispitanika priznalo je da kriju svoje računare od drugih ljudi, iako im to neće pomoći da se zaštite od internet-prijetnji. Otprilike 7 % njih takođe je izjavilo da prilikom onlajn–transakcija često po nekoliko puta unose i brišu broj kreditne kartice kako bi zbunili viruse, uprkos činjenici da malver programi, naročito programi za krađu lozinki, ne mogu biti zbunjeni na ovaj način.

I dok neki koriste ekstremne ali neadekvatne metode, statistički podaci ukazuju na to da ostali internet-korisnici nemaju razvijenu svijest o sajber opasnostima. Samo 20 % ispitanika izjavilo je da misli da mogu biti meta onlajn napada, dok je 21 % njih izjavilo da smatra da im sigurnosna rješenja nisu potrebna, što dovodi u pitanje njihovu obazrivost na internetu i sposobnost da se zaštite od napada.

– Ovi rezultati ukazuju na postojanje dva ekstrema – sa jedne strane imamo ljude koji misle da će moći da zaštite svoje podatke ako, na primer, sakriju svoj računar. S druge, imamo ljude koji i dalje ne preduzimaju osnovne mjere bezbjednosti kada su na internetu. Uz bezbjednosna rješenja koja su nam danas dostupna, možete se zaštititi od sajber prijetnji bez ekstremnih napora – kaže Dejvid Em, glavni bezbjednosni istraživač u kompaniji Kaspersky Lab.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender