18. 05. 2021.
Ombudsman: “Registar pedofila” doprinio bi zaštiti djece!

Ombudsman: “Registar pedofila” doprinio bi zaštiti djece!

Inicijativa za formiranje javnog registra pedofila

– Predstavnici Asocijacije psiholoških i poligrafskih ispitivanja predali su Narodnoj skupštini Republike Srpske 3.500 potpisa građana prikupljenih u akciji “Stop pedofilima! Podržimo javni registar”, a sve s ciljem da inicijativa što prije dobije zakonski okvir.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, nakon razgovora sa predstavnicima ove asocijacije, rekao je da će se svi potruditi da Republika Srpska dobije javni registar pedofila dostupan svim građanima.

Podsjećajući na nemile događaje u posljednjih nekoliko godina, Stevandić je napomenuo da postoji veliki broj pedofila koji su na neki način “zaštićeni” od javnosti, ali su zato ugrožena dječija prava.

“Treba da, kao kolege u Makedoniji dobijemo registar osuđenih pedofila kako bismo kao roditelji znali kada su naša djeca u mogućnosti da dođu u kontakt sa takvim osobama. To je neotuđivo pravo roditelja i to je u svrhu zaštite prava djeteta”, rekao je Stevandić.

Predsjednik Asocijacije psiholoških i poligrafskih ispitivanja Saša Milovanović kaže da se u ovoj asocijaciji nadaju da njihova inicijativa neće završiti u skupštinskoj ladici.

“Molim sve poslanike i funkcionere da ovo shvate ozbiljno i da u vezi s tim uđemo u javnu raspravu u Narodnoj skuštini. Javni registar pedofila je najveća preventiva u borbi sa pedofilijom”, istakao je Milovanović.

On je dodao da će potpisi biti prikupljani i na teritoriji Federacije BiH sa željom da zakon bude jedinstven u cijeloj BiH.

“Pedofilija nema naciju i granice. To je bolest. Posvetićemo se i edukaciji građana kako da prepoznaju pedofile. Naravno ovo nije poziv na bilo čiji linč već želimo da zaštitimo svoju djecu, rekao je Milovanović.

Potpredsjednik Asocijacije Snježana Milaković istakla je da se angažovanjem društva i institucija može mnogo uraditi u smislu psiho-socijalnog tretmana i preventive pedofilije.

“U narednom periodu vršićemo edukacije roditelja koji imaju djecu u osnovnim školama i vrtićima o tome kako da prepoznaju pedofila, kako da razgovaraju sa djecom i šta je to pedofilija”, najavila je Milakovićeva.

BiH je jedna od rijetkih zemalja u regionu koje nemaju registar pedofila iako je to efikasan način borbe protiv pedofilije.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender