17. 05. 2021.
Loša roba iz inostranstva na policama naših prodavnica

Loša roba iz inostranstva na policama naših prodavnica

Loša roba iz inostranstva na policama naših prodavnica

Domaće tržište preplavljeno je proizvodima sumnjivog kvaliteta, a loša roba iz inostranstva nerijetko završi na policama ovdašnjih prodavnica i butika.

Na ovaj problem upozorili su iz Pokreta potrošača RS istakavši da je domaće tržište odavno zatrpano nekvalitetnim i opasnim proizvodima. Naglašavaju da prodavci dječiju odjeću i igračke nabavljaju preko granice, a da pri tom mnogi ne vode računa o njihovom kvalitetu i ispravnosti.

– Nije to samo roba iz Kine. Često se dešava da su to loši proizvodi sa njemačkog tržišta koji njihovim kupcima nisu bili dobri, pa su ih nama prodali po dosta nižim cijenama – ističu u Pokretu potrošača.

Sa tržišta BiH ove godine je iz prodaje povučeno 3.228 proizvoda jer je utvrđeno da su opasni po zdravlje ljudi, a među njima su najbrojnije bile dječije igračke. Izvještaji Agencije za nadzor nad tržištem BiH pokazuju da su do 4. jula ove godine obavljene 142 kontrole prilikom kojih su inspektori pronašli rizične proizvode.

U igračkama su pronađene povećane koncentracije ftalata koje mogu ozbiljno ugroziti zdravlje djece. Inspektori su povukli i električnu opremu zbog rizika od strujnog udara, opekotina i požara, te imitacije hrane sa sitnim dijelovima zbog rizika od gušenja. U prodaji su bili i skejtbordi, roleri, bicikli, stolice, kreveti na sprat i drugi proizvodi koji nisu ispunjavali standarde bezbjednosti.

(Glas Srpske)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender