17. 05. 2021.
Plitvička jezera: Turisti stradaju zbog selfija i ”japanki”

Plitvička jezera: Turisti stradaju zbog selfija i ”japanki”

Plitvička jezera: Turisti stradaju zbog selfija i ”japanki”

Dvadesetogodišnji turista iz Kanade pao je, dok se fotografisao, sa 70 metara visoke stene na Plitvičkim jezerima.

“Neopreznost” nije prava riječ kojom bi se opisala nesreća koja se dogodila na Plitvičkima jezerima, u kojoj je teško povređen kanadski državljanin hrvatskog porijekla.

Hrvatska gorska služba spasavanja godišnje ima oko 1.200 intervencija, pet puta više nego prije desetak godina, a načelnik procjenjuje da će se u sljedećih deset godina količina posla utrostučiti.

On je sišao s rute šetališta, prekoračio znak koji ga upozorava da dalje ne smije, potom se provukao kroz zaštitnu ogradu, napravio još tri, četiri koraka, iako su mu i zabrinuti prijatelji govorili da to ne radi, samo da bi napravio – selfi. No, umjesto da zabilježi lijep trenutak iz svog života, okliznuo se s litice i pao sa stene visoke 70 metara koje se nalaze na obali jezera.

Mladić je imao nevjerovatnu sreću. Pad su mu ublažile krošnje stabala, povrede koje je zadobio bile su teške, ali ne i opasne po život, zaključili su doktori Opšte bolnice Zadar gdje se uspješno oporavlja, piše Jutarnji list.

Prosječno godišnje tamo strada jedan turista, od njih 1,3 miliona koji posjete Plitvička jezera. Sve tragedije, kažu u parku, posljedica su neodgovornosti pojedinaca i nepoštovanja pravila.

Zabrana ulaska u ljetnoj obući

Zbog bezbjednosti turista nedavno su strogo zabranili upotrebu dronova, koje su turisti počeli masovno unositi u Park, a uskoro bi mogla uslijediti još jedna zabrana.

“Ljudi se moraju prilagoditi godišnjem dobu i vremenskim uslovima. Vjerovatno ćemo zato uskoro zabraniti ulazak u park u ljetnoj obući – japankama, sandalama”, kaže portparol NP-a Plitvička jezera Ognjen Borčić koji smatra da će time podići bezbjednost u parku.

“Na svim ulazima u park nalaze se propisani znakovi zabrana, odnosno upozorenja kojima se strogo propisuju dozvoljene zone šetalilišta i svi programi obilazaka. Sve to je prikazano i na svakoj kupljenoj ulaznici. Sve nesreće dogodile su se osobama koje su ta upozorenja ignorisale”, kaže Borčić.

Dodaje da plitvički čuvari prirode dnevno upute stotine direktnih upozorenja turistima koji pokušavaju da izađu izvan ucrtanih ruta i granica dozvoljenog.

(N1)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender