16. 05. 2021.
“Srbi nikada neće priznati genocid u Srebrenici, jer se on nije desio”

“Srbi nikada neće priznati genocid u Srebrenici, jer se on nije desio”

“Srbi nikada neće priznati genocid u Srebrenici, jer se on nije desio”

Srbi neće priznati genocid u Srebrenici, jer se on nije desio, poručio je predsjednik Srpske Milorad Dodik.

Počelo se sa lažnom pričom o 8.700 stradalih. Haški tribunal je to smanjio na 5.000, sada barataju sa 4.000 i mi ne znamo šta je istina. Mi ne bježimo od toga i hoćemo istinu. Predlagao sam osnivanje nove međunarodne komisije koja će u neutralnim uslovima ispitati sve događaje – rekao je Dodik.Rekao je da poštuje bol majki u Srebrenici, ali je dodao da je cijela ta priča ispolitizovana i da se tačno može vidjeti kada te majke žale za izgubljenim članovima porodice, a kada djeluju politički.

– Srebrenica je ispolitizovana. U Udruženju majke Srebrenice zna se kada se puštaju suze za poginulima, a kada su to političke suze. Uveden je i novi termin da oni koji ne priznaju genocid ne treba ni da dođu u Potočare. To nema veze sa bolom majki, koji treba razumijeti, jer smatram da se čovjek nikada ne može oporaviti od takvog gubitka, ali naše nastojanje da razumijemu tu bol je srušeno politizacijom tog udruženja – rekao je Dodik.

Dodao je da ne može da vjeruje da je Savet ministara BiH donio odluku da danas bude Dan žalosti u BiH, jer Savjet ministara, kaže, nema takvu nadležnost.

– To je čista politizacija. Ne mogu da vjerujem da su naši ljudi koji sjede u Savjetu ministara BiH na to pristali. Savjet ministra BiH nema nadležnost za to, jer nije vlada, on je sastavljen i ne može da odlučuje na taj način. To nas ne obavezuje. Kao što vidite, u Republici Srpskoj nije dan žalosti, bez obzira na to kako će to mnogi protumačiti – rekao je Dodik.

Poručio je da je za BiH najbolje da se raziđe i da korektno živimo i sarađujemo kao dobri susjedi.

Kada je u pitanju referendum o Danu Republike, predsjednik Srpske je poručio da je on već trebao biti održan.

– Mislim da smo to pitanje već trebali riješiti. Ne smijemo dozvoliti da dočekamo 9. januar sa neriješenim tim pitanjem – rekao je Dodik.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender