05. 05. 2021.
Tim Dankan završio karijeru!

Tim Dankan završio karijeru!

Tim Dankan završio karijeru!

Jedna od najvećih karijera u istoriji, ne košarke, već sporta, završena je danas nakon što je Dankan odlučio da više nema snage za 82 utakmice, pa plej-of.

Jedan od najboljih košarkaša svih vremena, čovjek čija karijera nema mrlju, odlučio je ovog ponedjeljka, 11. jula 2016. godine, da ne može više.

Tim Dankan obavijestio je svoje San Antonio Sparse, zatim NBA, onda i svijet sporta i košarke da je završio veličanestvenu karijeru, koja je trajala 19 sezona, tokom kojih je nastupao samo za jedan tim (i bio jedan od četvorice igrača kojima je to pošlo za rukom), a usput osvojio pet šampionskih prstenova.

Dankan, u tandemu sa legendarnim trenerom Gregom Popovičem, učinio je Sparse timom sa najboljim procentom pobjeda i poraza u prethodne dvije decenije i učinio skromnu franšizu iz Teksasa u jednu od samo četiri dinastije koje smo vidjeli od osnivanja lige.

Dugo su to bili samo Boston Seltiksi i Los Anđeles Lejkersi, a onda su se na nezaboravne Čikago Bulse iz 90-ih nadovezale “mamuze”, koje su svih pet titula osvojile u eri Dankana: 1999, 2003, 2005, 2007, 2014.

Dankan je, uz podršku “vječitih” ortaka Tonija Parkera i Manuela Đinobilija, koji će odigrati bar još jednu sezonu, samo jednom poražen u velikom finalu, 2013. godine u seriji sa Majami Hitom.

Dankan, danas 40-godišnjak, ušao je u NBA 1997. godine kao prvi pik na draftu, stasao jako brzo uz Dejvida “Admirala” Robinsona, a onda zaslužio epitet jednog od trojice najboljih igrača od oproštaja Majkla Džordana, uz Kobija Brajanta, koji se takođe oprostio ove sezone, ali to uradio na sasvim drugi način, i još aktivnog Lebrona Džejmsa, koji je i sam ušao u 30-e godine.

O kakvoj se ljubavi između kluba i igrača radilo, govori i podatak da je Dankan samo jedan od ČETVORICE igrača koji su 19 sezona nosili jedan isti dres, uz Džona Stoktona (Juta Džez), Brajanta (Los Anđeles Lejkers) i još aktuelnog Dirka Novickog, koji je ovog ljeta produžio ugovor sa Dalas Meveriksima na još dvije sezone.

(Mondo.rs)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender