15. 05. 2021.
5 najboljih rješenja protiv pretjeranog znojenja

5 najboljih rješenja protiv pretjeranog znojenja

5 najboljih rješenja protiv pretjeranog znojenja

Znojenje je prirodni proces hlađenja tijela od visokih temperatura. Ali njegovi tragovi posred leđa, između grudi i bedra, te ispod pazuha tokom ljeta smetaju mnogim ljudima. Evo koji znakovi upućuju da se znojite više nego što je ‘normalno’

U tijelu postoji 2,6 miliona žlijezda znojnica koje mogu svakog sata proizvesti po nekoliko decilitra znoja. Ako se bavite nekom fizičkom aktivnošću pod jakim suncem i visokim temperaturama normalno je da se znojite.

Obratite pažnju na ove znakove, jer oni upućuju da se znojite ‘prekomjerno’:

1. Mrlje na odjeći
Na odjeći svakoga dana primjećujte mrlje od znojenja koje se protežu od pazuha do struka? Bijeli tragovi od soli uobičajena su pojava tokom vrućih i sparnih dana, ali ako imate ovakve mrlje i nakon boravka u hladnim i klimatizovanim mjestima u pitanju je vjerojatno problem s pretjeranim znojenjem.

2. ‘Stresno’ znojenje
Vlažni su vam dlanovi i područje oko pazuha kad morate održati prezentaciju na poslu, ili obaviti neki težak zadatak? Moguće je da imate problem s pretjeranim znojenjem koje je uzrokovano stresom, a ono se daje prepoznati i po jačem mirisu znoja koje prati takve situacije.

3. Ruke i noge su vam uvijek vlažne
Ako vam stalno iz ruku ispadaju stvari zbog vlažnih dlanova, a cipele vam se kupaju u znoju bez obzira na odabir obuće i temperature u termometru – potražite pomoć dermatologa. Svakako se javite doktoru kad primjetite da pretjerano znojenje utiče na kvalitet vašeg života.

Rješenja za pretjerano znojenje:

1. Naučite se nanositi dezodorans noću prije odlaska u krevet kad su žlijede znojnice manje aktivne, pa se sastojci mogu bolje upiti i dati konkretnije rezultate. Nakon jutarnjeg tuširanja ponovo nanesite omiljeni dezodorans.

2: Izbjegavajte aktivnosti po jakim vrućinama, a naročito između 11 i 16 časova kada je sunce najjače, čime ćete smanjiti pretjerni rad žlijezda znojnica.

3. Javite se dermatologu i odaberite terapiju koja će vam pomoći da lučite manje znoja.

4. Isprobajte botox! Ubrizgavanje ovog toksina tipa A ispod kože smanjuje rad žlijezda znojnica. Jedna tretman smanjiće znojenje na otprilike tri mjeseca.

5. Osušite znoj uz pomoć najnovijih tehnoloških dostignuća. MiraDry je sistem koji koristi znanja s područja mikrotalasa kako bi smanjio znojenje ispod pazuha za čak 80 posto.

(zadovoljna.dnevnik.hr)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender