18. 05. 2021.
Danas parastos srbima ubijenim na Petrovdan 1992. godine

Danas parastos srbima ubijenim na Petrovdan 1992. godine

Danas parastos srbima ubijenim na Petrovdan 1992. godine

Na području Srebrenice i Bratunca danas će biti obilježene 24 godine od stradanja 69 srpskih civila i vojnika na Petrovdan 1992. godine u srebreničkim selima Zalazje i Sase i bratunačkim Biljača i Zagoni.

U crkvi Pokrova presvete Bogorodice u Srebrenici biće služena liturgija, nakon čega će članovi porodica poginulih, delegacije Boračke i Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, te srpskih članova opštinske vlasti posjetiti mjesta stradanja, položiti cvijeće kod spomen-obilježja i prislužiti svijeće.

Kod spomenika i kosturnice na Zalazju u 12.00 časova biće služen parastos za 69 Srba ubijenih na Petrovdan 1992. godine, kao i za sve ostale srpske vojnike i civile iz ove opštine poginule u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Ovim će biti završen program tradicionalne memorijalno-humanitarne i kulturno-sportske manifestacije “Petrovdanski dani” koja se organizuje u znak sjećanja na poginule Srbe.

Nastavljajući sistematsko plansko etničko čišćenje srpskih prostora započeto u aprilu, jake muslimanske snage iz Srebrenice, pod komandom Nasera Orića, 12. jula 1992. godine, upale su u više srpskih sela u srebreničkoj i bratunačkoj opštini ubijajući, pljačkajući i paleći sve što su stigle.

Tog dana u borbi “prsa u prsa” ubijeno je 69, a ranjeno mnogo više srpskih boraca i civila, a 22 su zarobljena od kojih se 10 još vode kao nestali.

Za ove, kao i za mnoge druge zločine počinjene nad Srbima iz Srebrenice i srednjeg Podrinja još niko nije odgovarao.

Organizator ovog obilježavanja je Odbor za obilježavanje srpskog stradanja Srebrenice.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender