16. 05. 2021.
Hor “Banjalučanke” osvojio zlato na olimpijadi u Sočiju

Hor “Banjalučanke” osvojio zlato na olimpijadi u Sočiju

Hor “Banjalučanke” osvojio zlato na olimpijadi u Sočiju

Ženski kamerni hor “Banjalučanke” osvojio je zlatnu medalju na Svjetskoj horskoj olimpijadi u Sočiju u Rusiji, saopšteno je iz tog hora.

Umjetnički rukovodilac, kompozitor i dirigent ovog hora Mladen Matović istakao je da su kao jedini predstavnik Republike Srpske i BiH na najvećem i najznačajnijem svjetskom horskom takmičenju osvojili zlato u kategoriji tradicionalne muzike u okviru najvišeg ranga takmičenja.

“Ovo je naše četvrto uzastopno učešće na horskoj Olimpijadi i nakon dva srebra sa horskih olimpijada u Kini i SAD uspjeli smo dva puta uzastopno da osvojimo olimpijsko zlato – na prethodnoj horskoj Olimpijadi u Rigi i sada u Sočiju. Sa ovom medaljom smo potvrdili višegodišnju rezultatsku konstantu i dodatno učvrstili svoje mjesto najbolje rangiranog hora na zvaničnoj rang listi 50 najboljih kamernih horova svijeta”, rekao je Matović.

On je zahvalio svim republičkim i gradskim instancama, te prijateljima hora koji su pomogli odlazak “Banjalučanki” u Soči.

U organizaciji Svjetske horske asocijacije “Interkultur – Musika Mundi” horska Olimpijada u Sočiju održava se od 6. do 16. jula uz učešće više stotina horova iz 73 zemlje. Nastupe ocjenjuje sedmočlani žiri sastavljen od uglednih stručnjaka za horsku muziku iz Rusije, Finske, Argentine, Kine, Filipina, Turske i Južnoafričke Republike.

Hor “Banjalučanke” direktno se kvalifikovao na Svjetsku horsku Olimpijadu u Sočiju zahvaljujući prethodno osvojenoj zlatnoj medalji na Evropskom horskom prvenstvu u Magdeburgu prošle godine.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender