09. 05. 2021.
Hrvatska prijeti da će opet blokirati Srbiju

Hrvatska prijeti da će opet blokirati Srbiju

Hrvatska prijeti da će opet blokirati Srbiju

Šef hrvatske diplomatije Miro Kovač opet je izjavio je da Hrvatska može da blokira Srbiju u pristupnim pregovorima o članstvu u EU u Poglavlju 23

Kako kaže, to će se dogoditi ako Srbija prema hrvatskim ratnim veteranima počne da primjenjuje zakon o univerzalnoj nadležnosti za ratne zločine.

Hina prenosi da je Kovač to izjavio nakon razgovora koji je, zajedno sa hrvatskim ministrom za ratne veterane Tomom Medvedom, imao sa predstavnicima udruženja ratnih veterana.

Hrvatska agencija navodi da je nakon sastanka zatvorenog za javnost, Kovač istakao da “Srbija na putu prema EU neće moći da primjenjuje taj zakon, a moraće da sarađuje i u otkrivanju nestalih i njihovih posmrtnih ostataka”.

“Što se toga tiče, Srbija će morati da razmjenjuje informacije sa hrvatskim državnim organima i žrtvama rata omogućiti pristup pravosuđu, to jest pravdi”, rekao je Kovač i dodao da će “žrtve rata imati pravo na odštetu, a Srbija će imati obavezu da sve odluke Suda u Hagu poštuje i primjenjuje”.

Na pitanje novinara može li Hrvatska da spriječi Srbiju u podizanju optužnica protiv hrvatskih državljana, Kovač je odgovorio da postoji bilateralni način i bilo bi najbolje da se to tako riješi.

“Isto tako, postoji i evropski okvir, vladavina prava je temeljno načelo funkcionisanja EU. Sada je obaveza Srbije da se taj njihov zakon ne primjenjuje na Hrvatsku i ta obaveza je ušla u pregovarački okvir”, rekao je Kovač i dodao da će “Srbija, želi li da napreduje prema EU, to morati da primjenjuje i moraće taj kriterijum da poštuje”.

Hina prenosi da je Kovač poručio i da će se “svakih šest mjeseci sprovoditi nadzor nad ispunjavanjem te obaveze Srbije”.

Preij tačno sedam dana Hrvatska je skinula blokadu Srbiji za otvaranje poglavlja 23 i 24 u pregovorima sa EU.

Ubrzo je to potvrdio i ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc izjavivši da je Hrvatska odustala od blokade otvaranja poglavlja 23 i 24 u pristupnim pregovorima Srbije.

Osim toga, Dragan Đukanović iz Instituta za međunarodnu politiku i privredu izjavio je da je njemačka kancelarka u svemu tome imala “ključnu ulogu”.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender