18. 05. 2021.
Sve je počelo u garaži, danas su najveće tehnološke kompanije

Sve je počelo u garaži, danas su najveće tehnološke kompanije

Sve je počelo u garaži, danas su najveće tehnološke kompanije

Neke od najvećih tehnoloških kompanija osnovane su u garažama i studentskim domovima. Kompanija “Cove” složila je zanimljiv prikaz kako su se one mijenjale tokom godina.

 

Amazon

Jeff Bezos je 1994. godine osnovao online knjižaru iz svoje garaže u Seattleu. Danas je Amazon najveća svjetska internet trgovina.


 

Apple

Jedna od najpoznatijih priča u svijetu tehnologije je ona o počecima Applea u garaži. Steve Jobs, Steve Wozniak i Ronald Wayne osnovali su Apple 1976. godine, a nisu ni slutili da će Apple postati jedan od najpoznatijih i najpopularnijih brendova na svijetu. Apple je ubrzo nakon osnivanja iselio iz garaže, a danas ima sjedište u Cupertinu.


 

Facebook

Mark Zuckerberg je 2004. godine osnovao Facebook kao online alat za pomoć studentima. Facebook se ubrzo proširio širom svijeta, a kompanija koja je nastala u studentskom domu u Massachusettsu danas ima preko milijardu korisnika. Sjedište Facebooka je u Menlo Parku u Kaliforniji.


 

Google

 

Google je rezultat istraživačkog projekta za fakultet. Larry Page i Sergey Brin osnovali su ga 1996. godine, a Googleova prva kancelarija bila je u garaži. Ova kompanija danas vrijedi milijarde, a sjedište joj je u Kaliforniji.


 

Intel

 

Intel su osnovali Gordon E. Moore i Robert Noyce davne 1968. godine. Danas je Intel jedna od najpoznatijih tehnoloških kompanija sa sjedištem u Santa Clari.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender