17. 05. 2021.
Takmičari Demofesta ukrštaju alternativni metal, mandoline i „starogradski grunge“

Takmičari Demofesta ukrštaju alternativni metal, mandoline i „starogradski grunge“

Takmičari Demofesta ukrštaju alternativni metal, mandoline i „starogradski grunge“

Banjalučki Demofest, najveći regionalni festival demo bendova, u periodu od 21. do 23. jula 2016. godine ugostiće 35 najperspektivnijih muzičkih sastava sa prostora bivše Jugoslavije, koji će se takmičiti za tri glavne festivalske nagrade, u iznosu od 5.000, 2.000 i 1.000 evra.

U takmičarskom programu festivala će zasvirati 156 muzičara, a najbrojniji će biti predstavnici Srbije, odakle je 13 takmičarskih bendova. Iz Hrvatske u Banjaluku stiže jedan demo bend manje, dok Slovenija i BiH imaju po četiri predstavnika, a Makedonija dva.

Očekivano, prednjače dva regionalna muzička centra, Beograd i Zagreb, odakle dolazi po pet takmičarskih grupa. Upravo iz ova dva grada dolaze i bendovi koji su već ranije učestvovali na Demofestu, a to su Quarterbuzz, koji su nastupali 2014. godine, i Bad Mushrooms, koji su se na festival plasirali godinu dana kasnije. Ni jedni ni drugi nisu uspjeli da u prvom pokušaju dođu do finala takmičenja, ali će na Demofestu 09 imati novu priliku.

Ipak, najviše iskustva sa ovim festivalom ima gitarista i pjevač Ivan Ščapec, koji se po treći put našao u takmičarskom programu Demofesta, i to sa trećim sastavom. Najprije se 2010. godine na Demofest plasirao sa bendom Vlasta Popić, prošle godine je učestvovao kao dio grupe Felon, a po ukusu ovogodišnjeg žirija je bio Seine, Ivanov novi muzički projekat.

Još je interesantnija priča Miodraga Brankovića Ćaleta, muzičara koji će na Demofestu 09 imati dvostruko veće šanse za osvajanje nagrade, jer je dio dva takmičarska benda iz dvije različite države. Frontmen niške internet senzacije Bokal oseća stvarnost je ujedno i predvodnik sastava Deca u prahu iz slovenačkog Novog Mesta, a obje grupe našle su se među 35 odabranih.

Takmičarski program će i ove godine biti šarolik, pa će okupiti manje i više iskusne muzičare, opremljene brojnim instrumentima i posvećene različitim muzičkim pristupima. Tako je razlika u godinama između najstarijeg i najmlađeg takmičara, koji

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender