09. 05. 2021.
Uvredljiva instalacija uklonjena, zid ćutanja ostao

Uvredljiva instalacija uklonjena, zid ćutanja ostao

Uvredljiva instalacija uklonjena, zid ćutanja ostao

Instalacija u obliku karte RS sa masovnim grobnicama, koja je u subotu postavljena u Sarajevu i koja je u RS ocijenjena sramnom i uvredljivom, uklonjena je, ali zid ćutanja sarajevskih zvaničnika, a pogotovo predstavnika lokalnih nadležnih institucija, još ne popušta.

Oglasila se jedino “AntiDejton” grupa, koja iza sporne postavke stoji, a u kojoj ne odustaju od svog stava da je “instalacija bila čista istina, istorijska činjenica i realnost”, te najavljuju, po svemu sudeći, novi skandal.

“Hvala svima koji su učestvovali u ovome! Nećemo stati niti se prepasti, idemo dalje, još jače, još realnije, još osvještenije! Zaborav je naš najveći neprijatelj! Nema zaborava”, naveli su iz te grupe na Facebook stranici, uz napomenu da su, kako tvrde, imali odobrenje i saglasnost na dva dana.

Čije odobrenje i saglasnost su dobili, iz “AntiDejton” grupe nismo uspjeli saznati, a da li im je zeleno svjetlo, eventualno, dala opština Centar Sarajevo, pitanje je koje smo poslali toj opštini, ali odgovora nije bilo.

S obzirom na to da je u RS ocijenjeno da ta instalacija raspiruje nacionalnu, rasnu i svaki drugi vid mržnje i netrpeljivosti, obratili smo se i MUP-u KS, ali nam na pitanja do zaključenja ovog broja “Nezavisnih” nije odgovoreno. Milan Mandić, predsjednik Udruženja porodica nestalih lica Sarajevsko-romanijske regije, smatra da je ovo dokaz da sarajevskim Srbima više nema povratka u Sarajevo.

“Začuđuje me da nema reakcije bošnjačkog političkog vrha”, naveo je Mandić, dodajući da Srbi u ovakvoj BiH ne žele da žive. Milorad Dodik, predsjednik RS, govoreći o podjelama koje se prave medu žrtvama, i juče se dotakao instalacije koja je postavljena u Sarajevu.

“Kao da nije bilo stradanja Srba u Federaciji, kao da nije bilo Kazana i mnogih drugih mjesta, kao da u Sarajevu i dalje živi 190.000 Srba, a ne ovoliko koliko ih sada živi. Pokušava se nametnuti jedna priča koja ide ka podjeli BiH i ja nisam protiv toga, jer sreću ovoga prostora vidim da kao samostalni subjekti gradimo dobrosusjedske odnose”, kaže Dodik.

Iz OHR-a su podsjetili kako je Vijeće ministara BiH jučerašnji dan proglasilo Danom žalosti pa su pozvali sve da se u skladu sa tim i ponašaju.

(Nezavisne)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender